Magas rangú nácik búvóhelyére bukkanhattak Argentínában

Argentin kutatók egy csoportja magas rangú fasiszta tisztek feltételezett búvóhelyére bukkant Argentína északkeleti részén Misiones tartomány őserdeiben, közel a paraguayi határhoz. A Centro de Arqueología Urbana (CAU) szakértői három elhagyott épületet vettek górcső alá a Teyú Cuaré parkban, amelyeket valószínűleg a második világháború után a Latin-Amerikába menekült náci tisztek használhattak menedékükként.

A régészek szerint az épületeket minden bizonnyal a negyvenes évek elején emelhették, a romok között pedig 1938 és 1944 vert német pénzérmékre, korabeli porcelánokra akadtak a kutatók.

“Úgy tűnik, hogy a Luftwaffe már a háború alatt elindította azt a projektet, amelynek keretein belül különböző, a kíváncsi tekintetektől távol eső helyeken búvóhelyeket építettek a náci vezérkar tisztjei számára.”

– mondta Daniel Schavelzon, a CAU igazgatója.

“A hely már csak azért is tökéletes, mert tíz percre esik a paraguayi határtól, nehezen megközelíthető, könnyen védhető területen fekszik, ahol nyugodtan élhettek az Európából ide menekült náci tisztek.” – folytatta Schavelzon. Az épületegyüttesből – amelyet három méter magas fal szegélyez – kitűnően felügyelhető annak környezete, így veszély esetén a fasiszta előkelőségek még időben átszökhettek volna a szomszédos Paraguayba.

Schavelzon arra is felhívta a figyelmet, hogy egyelőre nem állnak rendelkezésre olyan bizonyítékok, amelyek minden kétséget kizáróan alátámasztanák, hogy a három épület valóban az úgynevezett patkányúton Latin-Amerikába szökött nácik búvóhelye lett volna. A CAU történészei szerint több mint valószínű, hogy a Teyu Cuaré parkban épített menedéket valójában sohasem vették igénybe a környéken meghúzódó német tisztek, mivel a gyakorlat azt bizonyította, hogy az esetek döntő többségében az egykori katonák nyugodtan élhettek a városokban is, elvegyülve a helyi társadalomban.

A hivatalos adatok szerint mintegy 180 német háborús bűnös telepedett le a második világégés után Argentínában, azonban néhányukat a Moszad vagy egyéb elszánt nácivadászok képében utolérte végzetük.

A, zsidók millióinak legyilkolását mérnöki pontossággal megtervező Adofl Eichmann nyomára például az 1950-es évek végén bukkant az izraeli titkosszolgálat, majd pedig 1960-ban egy merész akcióv lopták ki az országból, hogy Izraelben bíróság elé állítsák.

A 335 olasz meggyilkolásáért felelős SS tisztnek, Erich Priebkének sem volt szerencséje, őt ugyanis a patagóniai Bariloche városában kapták el, ahol egyébként saját nevét használva élte életét. Priebkét később Olaszországba szállították, ahol házi őrizetben halt meg.

Meg nem erősített hírszerzési információk szerint szintén Argentínában élt az őrült emberkísérleteiről elhíresült Joseph Mengele is. (Fotó: Wikipedia)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez