A Pirelli kínai lobogó alatt folytatja tovább

A legendás olasz autógumi-gyártó cég, melyet 1872-ben alapított Pirelli mérnök Milánóban, a kínai China National Chemical Corporation tulajdona lesz. Az olasz főnök marad: még hat évre bizalmat kapott a kínaiaktól.

140 országban van jelen a kínai cég, melynek az üzleti forgalma tavaly meghaladta a 70 milliárd eurót. Ehhez képest a Pirelli tavaly nem egészen hétmilliárd eurós profitot hozott. Az olasz ipari legenda különböző pénzügyi tranzakciókkal őrizte meg eddig a függetlenségét. Tulajdonosi szerkezete szinte átláthatatlan. Sok olasz családnak van benne részesedése, de jelen vannak a bankok is: a Mediobanca, az Unicredit vagy az Intesa San Paolo. Az orosz Rosznyeft is birtokol részvényeket egy olyan társaságban, mely a Pirelli részvényese. Az elmúlt hetekben végetnemérő tárgyalások folytak a részvényesekkel. Ennek eredményeképp létrejön egy holding, melynek összes részvényét a kínai cég birtokolja majd.
Mi lesz a céggel? Egyelőre minden megy tovább: a kormánykeréknél marad a 67 esztendős Marco Tronchetti Provera. Ő benősült a családba: egy Pirelli lányt vett el, az alapító unokaöccsének lányát. Nagy pénzügyi kombinátornak tartják.
A baj az, hogy a Pirelli mint az olasz cégek többsége állandó pénzhiányban szenvedett, és most ez lett a vége – szomorkodik a La Stampa, amely a FIAT gyár lapja. A gyáriparosok lapja, az Il Sole 24 ore arról ír, hogy olyan multi jön létre, melynek központja Olaszországban lesz. A Pirelli ugyanis nagyobb és ismertebb cég a világban mint a kínai vállalat, mely felvásárolja. Mindenestre a Pirelli név nem tűnik el: már csak azért sem, mert kiadják a híres Pirelli naptárat a jövőben is. 1963-ban csak céges ajándéknak indult, de legendává vált, mert világhírű fotóművészek fényképezték a világsztárokat olykor igen lenge öltözetben.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez