Virágzik az illegális fegyverkereskedelem Ukrajnában, de ez a kisebbik baj

Kik és mit csinálnak a kelet-ukrajnai harcok után hátramaradt fegyverekkel, fegyverraktárakkal? Az illegális fegyverkereskedelem okozta problémákon túl többen is a Kijevbe hazatérő, munka nélkül maradó harcosok miatt aggódnak.

Tavaly júniusban tíz embernek volt egy fegyvere – mesélte Maxim Masur, az Ajdar önkéntes zászlóalj 25 éves katonája a The Daily Signal újságírójának. Azóta már javult a helyzet, hiszen a harcok után a szanaszét szórt harci eszközök összegyűjtését senki sem ellenőrzi, bárki, bárhol, bármit összeszedhet. Emiatt a Kijevet erősítő mintegy ötven önkéntes zászlóalj tulajdonképpen jobban fel van szerelve, mint az ukrán reguláris erők. Ez azonban csak az egyik oldala a témának.

Azokon a kelet-ukrajnai területeken, ahonnan sikerült kiszorítani az oroszbarát szeparatistákat, egy AK-47-es már 500 dollárért (141.000 Ft) megvehető és Kijevben 2.500 dollárért (705.000 Ft) adható tovább. Az ukrán sajtóértesülések és a kormányzati források 500.000-re becsülik a tavaly április óta a feketepiacon megjelent fegyverek számát. Az Ukrán Főügyészség adatai szerint körülbelül 2.000 fegyverekkel kapcsolatos bűncselekményt követtek el Ukrajnában (beleértve a keleti területeket és a Krím-félszigetet) 2014 első három negyedévében, ez a szám 2013 első 9 hónapjában 581 volt.

Az ukrán fegyvertartók egyesületének elnöke, Georgij Ucsjakin szerint a néhányaknak igen kedvező üzletág egyre veszélyesebb és bármelyik pillanatban kezelhetetlenné válhat. Jelenleg ugyanis nem egyszerűen könnyű, hanem nagyon könnyű fegyverhez jutni az országban. Az ugyan tény, hogy illegális fegyvertartásért 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés jár, de a mostani háborús konfliktusban résztvevő önkéntesek komoly problémát jelenthetnek.

A törékeny tűzszünet feltehetően előbb-utóbb tárgyalóasztalhoz kényszeríti a feleket és az önkéntesek hazatérhetnek. A hazáért vérüket is áldozni képes, már harctéri tapasztalattal rendelkező férfiakat,- akik közül sokan szélsőjobboldali nézeteket vallanak-, azonban komoly gazdasági válság fogadja majd (Ukrajnában az átlag nyugdíj 12.000 Ft, a fizetés 45.000 Ft körül mozog, miközben újabb és újabb megszorító intézkedéseket és reformokat fogad el a kormány). Hogyan alakul a további sorsuk, kapnak-e munkát, egyelőre senki nem tudja megmondani. Ráadásul ők a katonákkal szemben nem kapnak sem pénzügyi, sem egészségügyi ellátást az államtól. Éppen ezért erősen félő, hogy a már feltehetően befagyasztott konfliktus miatt is elégedetlen harcosok, akik esetleg még munkanélküliek is lesznek, újabb zavargást, vagy akár forradalmat szerveznek Kijevben.

Kép: A Donbassz önkéntes zászlóalj harcosa (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez