Újra látható lesz a CNN Oroszországban

Megkaptuk a tízéves sugárzási engedélyt – nyilatkozta az Izvesztyija című lapnak az amerikai hírtelevízió helyi képviselője. A CNN az új orosz médiatörvény miatt vonult ki Oroszországból december 31-én.

Január elsejétől nem lehet reklám a fizetős televíziók képernyőjén Oroszországban – így rendelkezett az új médiatörvény. Emiatt a CNN úgy döntött, hogy kiszáll az orosz piacról. Kizárólag kereskedelmi döntésről van szó – mondta akkor mosolyogva a médiahatóság szóvivője Moszkvában. Most a médiahatóság feje, Alekszandr Zsarov személyesen erősítette meg: a CNN visszatér az orosz médiapiacra.

A CNN hírtelevíziót 1980-ban alapította Ted Turner: a CNN International 1985 óta létezik, és igen fontos szerepe volt a rendszerváltás idején Közép- és Kelet-Európában. A Szovjetunió bukása után megkapta a lehetőséget Oroszországban is, de sokan kifogásolták szerepét az orosz nacionalisták közül. Az ukrajnai válság idején különösen kellemetlenné vált, hogy egészen más képet ad a helyzetről a CNN, mint az orosz televíziók. Ez is szerepet játszhatott abban, hogy az új médiaszabályozás a CNN számára ráfizetésessé tette a jelenlétet Oroszországban. Ted Turner akkor úgy nyilatkozott: most kivonulunk, de gondolkodunk az új lehetőségen. Három hónap kellett hozzá, hogy megtalálják, és így a CNN újra látható lesz Oroszországban.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez