Russsel Crowe hiába tekinti hazájának Ausztráliát, nem kap állampolgárságot

A Gladiátor címszereplője, aki négyéves korában érkezett Új-Zélandról Ausztráliába, kétszer kérvényezte az ausztrál állampolgárságot, de nem kapta meg.

“Ausztrália 50 nemzeti értéke közé soroltak, bélyeget adtak ki az arcképemmel Ausztráliában. Ilyen nem történt meg még külföldivel, természetesen a királynőt leszámítva. Olyan érthetetlen és fájdalmas ez”- panaszkodott a világhírű filmszínész a Radio Times című magazinnak. Russel Crowe továbbra is új-zélandi útlevéllel járja a világot, annak ellenére, hogy ausztrálnak tartja magát.

Miért alakult ki a furcsa helyzet? Ausztrália új, szigorú idegenrendészeti törvénye miatt. Új-Zéland polgárai amint Ausztrália földjére lépnek, különleges státuszba kerülnek: olyan igazolványt kapnak, mellyel életük végéig Ausztráliában élhetnek, ha akarnak. De az állampolgárságért folyamodni kell. Ennek pedig egyebek között az a feltétele, hogy a kérvényező igazolja: 2000 és 2002 között ideje nagy részét Ausztrália földjén töltötte. Russel Crowe ezt nem tudja igazolni, mert Hollywoodban és másutt külföldön forgatott. Ezért az idegenrendészeti törvény szerint kétszer is visszadobták az állampolgársági kérelmét.

Fáj ez Ausztrália talán legnevesebb filmszínészének, aki elmondta: minden film után igyekszik haza, hogy két gyerekével kiránduljon a híres bozótban. Első filmjét is Ausztrália első világháborús szerepvállalásáról rendezi Russsel Crowe. Ausztrália, mint a brit birodalom része csapatokat küldött Európába, hogy harcoljanak a központi hatalmak ellen. A brit és az ausztrál csapatok partra szálltak Gallipolinál a török szultán birodalmában. Megsemmisitő vereséget szenvedtek. Rengeteg katona elesett. Russsel Crowe filmje egy ausztrál farmerről szól, aki Európába hajózik, mert keresi három katona fiát, akik Őfelségéért harcoltak az első világháborúban, valahol a török birodalomban.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez