Putyin: 2018-ban új elnöke lehet Oroszországnak

Negyedik elnöki ciklusát kezdené meg Vlagyimir Putyin, ha 2018-ban újraválasztanák. Azonban ez nem biztos, hogy megtörténik, jelentette ki ő maga a WorldSkills International elnökének.

Vlagyimir Putyin és Simon Bartley a Kremlben tárgyalt a 2019-ben megrendezendő mesterségek világbajnokságának helyszínéről. A WorldSkills International igazgatója megemlítette, ha a versenyt Kazanyban rendezik meg, akkor azt az orosz elnöknek kellene megnyitnia. „A verseny, amiről most beszélünk, 2019-ben volna, az elnökválasztás Oroszországban 2018-ban lesz. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy bárki is lesz Oroszország elnöke, örömmel vesz majd részt a rendezvényen” – olvasható Putyin válasza a Kreml honlapján.

A hírt azonnal felkapta az orosz média és újra találgatni kezdték, vajon indul-e az elnöki székért Putyin. Harmadik elnöki ciklusa 2018-ban jár le és bár a korábbi kérdésekre nem adott egyértelmű választ az újraindulással kapcsolatban, a lehetőséget sem zárta ki. Mindenesetre azt már kijelentette, hogy „örökké” nem akar elnök lenni – emlékeztetett az ellenzéki Dozsgy televízió.

A másik kérdés, hogy újraválasztanák-e az oroszok Putyint 2018-ban, szintén megjósolhatatlan. Az kétségtelen, hogy a Krím-félsziget visszacsatolása után rekordokat döntött a népszerűsége. A nem kormányzati Levada Központ márciusi felmérése szerint az oroszok csupán egy negyede szavazna más jelöltre 2018-ban. A megkérdezettek 41 százaléka szerint Putyin sokéves elnöksége rendet és stabilitást hozott az országnak.

Kép: Vlagyimir Putyin és Simon Bartley a Kremlben, 2015.03.24. (Europress/AFP)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez