A zulu király elzavarná a külföldieket Dél-Afrikából

Goodwill Zwelithini zulu uralkodó felszólította a dél-afrikai kormányt, hogy „deportálja” a külföldieket, mert elveszik a helyi emberektől a munkát, az üzleti és gazdasági lehetőségeket.

A komoly botrányairól híres zulu király a Pongolo közösségnek tartott beszédet, amelyben azzal vádolta meg a kormányt, hogy nem tesz semmit annak érdekében, hogy megvédje a helyieket a külföldiek gazdasági és üzleti térnyerésétől. Goodwill Zwelithini király szerint a külföldiek miatt szenved a gazdaság és miattuk olyan magas a szegények és a munkanélküliek aránya az országban. „Arra kérem az országban tartózkodó idegeneket, hogy térjenek vissza hazájukba”- mondta a király, aki elfogadhatatlannak tartja, hogy a helyieknek külföldi bevándorlókkal kelljen versenyezniük a munkahelyekért és az üzleti lehetőségekért. Az ország politikai vezetőit pedig gyáva embereknek nevezte, akik azért nem cselekszenek, mert félnek a népszerűségük és támogatottságuk csökkenésétől. „Nem tudom ezt az állapotot tovább eltűrni, mert olyan vezetőink vannak, akiknek nincsenek hasznos, életrevaló elképzelések ” – tette hozzá Dél-Afrika legnagyobb népcsoportjának királya.

Dél-Afrika legnagyobb ellenzéki pártja, a Democratic Alliance szóvivője szerint a zulu király „rendkívül felelőtlen kijelentései” feszültséget gerjesztenek, felszítják  a külföldiek elleni „gyűlöletet”, elmélyítik „ellenségeskedést”, ami elfogadhatatlan. A párt ezért felszólította a királyt, hogy vonja vissza kijelentését és kérjen nyilvánosan bocsánatot az elhangzottakért. Közben az Dél-Afrikai Human Rights Commision (SAHRC) is jelezte, hogy vizsgálják a király beszédét, hogy valóban tartalmazzanak-e „idegenellenes” és „gyűlöletuszító” üzeneteket, illetve kijelentéseket.

Közben a The Citizen’s dél-afrikai lap arról számolt be, hogy a király beszédén jelen volt Mathi Nhleko rendőrügyi miniszter és KawaZulu-Natal egyik magas rangú közösségi vezetője, Willies Mchunu is. A napilap felhívta a figyelmet arra is, hogy az év elején tetőfokára hágott az idegengyűlölet az országban. Sowetóban és Guatengben pedig halálos kimenetelű zavargásokra is sor került.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez