Kiakadtak az állatvédők A hobbiton

 

altA PETA nemzetközi állatvédő csoport demonstrációkat tervez A hobbit – Váratlan utazás című film hamarosan elérkező új-zélandi, amerikai és brit premierjeire, mert kiderült, hogy a filmben szereplő állatok közül több elpusztult nem biztonságos tartásuk miatt.

A hobbit-trilógiában szereplő állatok gondozásával megbízott néhány alkalmazott a produkciós céget tette felelőssé több mint két tucat állat elhullásáért, amit szerintük elsősorban a nem biztonságos körülmények okoztak. A korábban kilépett lovászok elmondták, hogy a farm, ahol az állatokat tartották, tele volt “halálos csapdákkal”: víznyelőkkel, meredek szirtekkel.

A filmes produkciókban az állatok jóléte felett őrködő Amerikai Állatvédő Szövetség (AHA) jelentésében viszont az szerepelt, hogy a forgatás alatt egyetlen állat sem sérült meg. A szervezet ezzel kapcsolatban megjegyezte: a gondozók panaszai rávilágítottak az ellenőrzőrendszer hiányosságaira, a forgatások helyszíneit ugyanis megfigyelés alatt tartják, de az állatok elhelyezésére és betanítására szolgáló létesítményeket nem.

A Peter Jackson rendezésében született produkció szóvivője hétfőn elismerte, hogy egy juh, továbbá lovak, kecskék, valamint csirkék is elpusztultak a Wellington környéki farmon, ahol mintegy 150 állatot tartottak a háromrészes film felvételei során. Azonban hangsúlyozta, hogy közöttük természetes okokból elhullott állatok is voltak. Két ló halála elkerülhető lett volna – ismerte be a szóvivő, és hozzáfűzte: a produkciós vállalat az elhullásuk után nyomban megtette a megfelelő lépéseket a körülmények javítására.

Az Emberek az Állatokkal való Etikus Bánásmódért (PETA) nevű állatvédő szervezet a múlt héten egy Peter Jacksonnak küldött levélben fejezte ki aggodalmát, és bejelentette, hogy tiltakozó demonstrációkat tervez a film november végi új-zélandi, valamint decemberi amerikai és brit premierjeire.

“Világos üzenetet akarunk küldeni Hollywoodnak arról, hogy nagyon óvatosnak kell lenniük, amikor állatokat használnak, és minden elővigyázatossági intézkedést meg kell tenniük” – fogalmazott Kathy Guillermo, a PETA alelnöke.

A film szóvivője elmondta, hogy a produkciós cég már nem bérli a farmot, ott többé nincsenek a filmhez szükséges állatok. Peter Jackson a produkcióban szereplő sertések közül hármat örökbe fogadott.

Hollywoodban évek óta prioritást élvez a produkciókban használt állatok jóléte és biztonsága. Márciusban az HBO új sorozata, a lóversenyvilágról szóló Befutó törlésére kényszerült, részben amiatt, hogy három versenyló is elpusztult a forgatáson, és nem tudták garantálni, hogy többé nem fordulnak elő hasonló balesetek.

A hobbit – Váratlan utazást, a trilógia első epizódját december 13-tól vetítik a magyar mozik.

Forrás: HVG.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez