Orosz katonák szálltak meg egy időre egy krími laktanyát

Az azonosítójelzések nélküli orosz fegyveresek péntek dél óta tartották zárlat alatt a légvédelmi alakulatot.

Orosz katonák és milicisták puskalövés nélkül behatoltak az ukrán hadsereg egyik légvédelmi laktanyájába péntek este a krími Szevasztopol közelében, de még az éjjel visszavonultak, miután nem sikerült hatalmukba keríteni az alakulat parancsnoki irányító központját.

Az Interfax-Ukraina hírügynökség éjjeli jelentése szerint – amely az alakulat parancsnokságának egyik képviselőjére hivatkozott – az orosz katonákból és helyi radikálisokból álló támadók feladták az A-2355 azonosítójelű ukrán légvédelmi laktanya ostromát, és távoztak.

A parancsnokság képviselője azt közölte, hogy a bázis ismét az ukrán katonák kezén van, akik folytatják szolgálatukat.

Az azonosítójelzések nélküli orosz fegyveresek péntek dél óta tartották zárlat alatt a légvédelmi alakulatot. Az UNIAN hírügynökség azt írta, hogy a délutáni órákban a helyszínre érkezett egy orosz őrnagy, és azzal a javaslattal fordult az ukrán katonákhoz, hogy irányítsák együtt a bázist. Az alakulat ügyeletese szerint az esti órákban azután a fegyveresek teherautóval áttörték a laktanya kapuját, majd behatoltak a létesítmény területére, ahol mintegy száz ukrán katona szolgál.

A bázis ostromában az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint két, húsztagú katonai osztag és botokkal felszerelkezett helyi szélsőségesek vettek részt. A légvédelmi parancsnokság katonái a laktanya bunkerébe menekültek. Az UNIAN hírügynökség által “taktikai csoportnak” nevezett alakulat parancsnoka, Oleg Sztrucinszkij vezérőrnagy állítólag egy épületben barikádozta el magát, és tárgyalni próbált a behatolókkal.

Az ATR krími tatár tévé helyszíni tudósítója, Lilja Burdzusrova egy közösségi portálon arról számolt be, hogy a krími hatalom emberei súlyosan bántalmazták a laktanya ostromát nyomon követő újságírókat. Üldözőbe vették egyik kollégája, Jelena Mehanik gépkocsiját, majd megrongálták az autóját és elvették a kameráit.

Az UNIAN úgy tudja, hogy jelenleg öt, Jevpatória és Szevasztopol környéki ukrán légvédelmi laktanyát tartanak blokád alatt orosz katonák.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez