Nem léphetnek oroszok a Krím-félszigetre

Az ukrán határőrök három és félezer orosz állampolgártól tagadták meg eddig a belépést Ukrajnába, nem kívánatosnak minősítetve tartózkodásukat az ország területén – közölte vasárnap Kijevben Pavlo Sisolin vezérezredes, az Ukrán Állami Határőrszolgálat vezetőjének első helyettese.

Napi átlagban legalább 500 orosz állampolgárt fordítanak vissza az orosz-ukrán határról – közölte a tábornok az ukrán kormány ülésén elhangzott helyzetismertetésében.

Elmondta, az ukrán határátkelőhelyekről eddig eltanácsolt 3500 orosz között 16 újságíró volt, akiknek az ország területén való tartózkodását nem tartották megengedhetőnek az ukrán hatóságok – adták hírül ukrán hírportálok.

Sisolin azt is közölte, hogy Oroszország durván megsérti az orosz Fekete-tengeri Flotta ukrán területen való tartózkodását szabályozó ukrán-orosz szerződést és a közös határ védelmével kapcsolatos kétoldalú megállapodásokat.

A hétvégén a lembergi (lvivi) nemzetközi repülőtérről egy orosz újságírót és egy parlamenti képviselőt fordítottak vissza az ukrán határőrök, mert felmerült a gyanú, hogy a Munkácsra tartó orosz állampolgárok Ukrajnát lejárató információkat készülnek gyűjteni Kárpátalján.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez