Tömeges demonstrációkkal támogatják a Krím elfoglalását

Moszkva központjában, a Puskin téren egymás után két tiltakozó megmozdulás is zajlott. Oroszország-szerte több mint 46 ezren vonultak fel Krím elfoglalása mellett.

Több mint 46 ezer ember vett részt több orosz nagyvárosban a Krím félsziget Ukrajnától való elszakadását támogató hétfői tüntetésen, míg az ukrajnai orosz katonai beavatkozás ellen aznap csupán száz-egynéhányan tüntettek Moszkvában.

Az orosz főváros központjában, a Puskin téren egymás után két tiltakozó megmozdulás is zajlott.

Az Eduard Limonov vezette Másik Oroszország nevű radikális párt és több baloldali politikai csoport a Krími Autonóm Köztársaság Oroszországhoz csatlakozása mellett állt ki, majd egy engedély nélkül szervezett tiltakozó akcióra ott gyűltek össze azok is, akik szerint Moszkva beavatkozik Ukrajna belügyeibe. Utóbbiak az “Elég volt a hazugságból, állítsátok meg az intervenciót!”, München-1938 feliratú plakátokkal vonultak fel.

Oroszországban egy hete tartanak az ukrajnai oroszokat és az Ukrajnától való elszakadásról döntő krími parlamentet támogató nagygyűlések.

A legnagyobb megmozdulások a szibériai Cseljabinszkban és Permben voltak hétfőn. A közép-oroszországi Vologdában és az északi Jeges-tenger közeli Arhangelszkben is szervezetten vonultak az utcára a helyiek, hogy kifejezzék támogatásukat az ukrajnai oroszok mellett, helyeselve a Kreml Ukrajna-politikáját. Moszkva továbbra is Viktor Janukovicsot tekinti törvényes ukrán államfőnek, és nem ismeri el az új ukrán vezetést, amely orosz álláspont szerint államcsínnyel szerezte meg a hatalmat.

A február 22-én Kijevben megbuktatott Viktor Janukovics kedden ismét megjelenik Rosztov-na-Donu városban a sajtó előtt, hogy újabb bejelentést tegyen. Nemrég elterjedt, hogy az ukrán politikus már nincs életben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez