Hétvégéig türelmes Moszkvával az EU

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter pénteken Tallinnban azt mondta: Moszkvának a hét végéig van ideje változtatni az Ukrajnával kapcsolatos magatartásán, ha nem teszi meg, további szankciók jönnek. Előzőleg a francia külügyminiszter is hasonló nyilatkozatot tett.

Az Európai Unió újabb lépésekről dönthet Oroszországgal szemben, ha Moszkva a hét végéig nem változtat Ukrajnával kapcsolatos magatartásán – közölte Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter pénteken Tallinnban, ahol egyúttal támogatásáról biztosította az orosz fellépés miatt aggódó balti államokat.

“Ha a hét vége anélkül telik el, hogy látható változás menne végbe Oroszország magatartásában, akkor hétfőn (az Európai Unió Külügyi Tanácsában) újabb intézkedésekről kell tárgyalnunk. Nem akarunk konfrontációt, de az orosz fél lépései sajnos szükségessé teszik, hogy előkészületeket tegyünk” – fogalmazott Steinmeier.

“John Kerry (amerikai külügyminiszter) közvetítésével küldtünk egy javaslatot az oroszoknak. Nem válaszoltak. Ha pozitívan válaszolnak, John Kerry Moszkvába megy, és nem lesznek egyelőre szankciók. Ha nem válaszolnak vagy negatívan válaszolnak, akkor egy rakás szankció lesz, amelyekről már a héten dönthetünk” – mondta előzőleg a francia diplomácia vezetője a France Inter francia közszolgálati rádióban, de nem részletezte a javaslatokat. Annyit mondott, hogy a szankciók újabb vízumtilalmi és vagyonzárolási intézkedéseket tartalmaznának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez