KGB-ezredesnek nevezte McCain Putyint

Vlagyimir Putyin “egy KGB-ezredes”, aki szerint a XX. század legnagyobb katasztrófája a Szovjetunió szétesése volt, és most helyre akarja állítani az “orosz birodalmat” – ezt mondta vasárnap a BBC-nek John McCain. Az amerikai republikánus szenátor szerint az oroszok nyomulása miatt aggályos például Moldova helyzete is, különös tekintettel arra, hogy Moldova nem NATO-tag. McCain aggódik a balti államokra gyakorolt, “máris érezhető” nyomás miatt is.

Az amerikai politikus szerint Putyin azt számolgatja, hogy “mi az, amennyit még megúszhat, ugyanúgy, ahogy Adolf Hitler is ezt számolgatta az 1930-as években”.

A szenátor alig burkoltan bírálta Európát, mondván: “eddig sok a beszéd, és nagyon kevés a tényleges lépés ahhoz képest, hogy Oroszország mit tett (Ukrajnában), lerohanva egy szuverén országot”.

McCain kívánatosnak tartaná a lengyelországi és a csehországi rakétaelhárító rendszer kiépítésének azonnali újrakezdését, közös hadgyakorlatok megtartását az Egyesült Államok “baltikumi barátaival”, és egy “kis létszámú” amerikai katonai delegáció küldését Kijevbe, annak megtárgyalására, hogyan tudna az Egyesült Államok segíteni, elsősorban az ukrán légvédelem újjáépítésében.

McCain szerint a Nyugat és személyesen Barack Obama amerikai elnök is “totálisan félreértette”, hogy milyen ember és mi mindenre képes Vlagyimir Putyin, és eljött az ideje az orosz elnökről alkotott vélemény “teljes átértékelésének”.

Vlagyimir Csizsov orosz EU-nagykövet szintén a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a Krím és Oroszország “újraegyesítése” nem volt előre tervezett akció. A diplomata szerint ugyanakkor ez a lépés egy “60 évig tartó abnormális helyzetnek vetett véget”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez