Egyre többen érdeklődnek az orosz fegyverek iránt

Oroszország kibővíti jelenlétét a fegyverek világpiacán. Latin-Amerikában nő az érdeklődés az orosz katonai termékek és elsősorban is a repülőgép-technika iránt.

Az orosz repülőgép-technika már a szovjet időszakban is népszerű volt a latin- amerikai államokban. A megbízhatóság, a viszonylagosan egyszerű üzemeltetés és szerviz évtizedeken át biztosították a magas szintű keresletet. Ez alatt az idő alatt számos latin-amerikai országban nem egy pilótanemzedék nőtt fel, amelynek tagjai méltóképpen értékelték az orosz gépek előnyeit. Nem utolsó szempont volt az sem, hogy elérhető piaci áron juthattak és juthatnak ezekhez a gépekhez. Mindez Oroszország számára új távlatokat nyit a dél-amerikai kontinensen – állítja Vlagyimir Travkin szakértő.

“Először is, nálunk jó színvonalú a technika. A latin-amerikai partnereink számára az is fontos, hogy adekvát az ár. Mi már régóta jelen vagyunk a légi technikával kapcsolatos latin-amerikai piacon. Repülőgépeink ott vannak Venezuelában, helikoptereink Mexikóban, és nagy mennyiségű légi technikát vásárolt Peru is tőlünk. Az elmúlt évtizedekben kiképezték azokat a pilótákat és a szervizzel kapcsolatos szakembereket, akik ismerik gépeink előnyeit.”

Most Latin-Amerikában a legnagyobb kereslet az orosz helikopterek iránt van. Ami pedig a katonai repülőgépeket illeti, itt komoly európai és ázsiai konkurensei vannak Oroszországnak – véli Vlagyimir Travkin.

“Helikoptereink kettős rendeltetésűek, nem csak katonai, de civil irány is van. Nagyon aktívan alkalmazzák gépeinket a gazdaságban Perutól Mexikóig. Ami pedig a repülőgépeket illeti, itt igen nagy a konkurencia a nyugati országok és Kína részéről. Sok függ attól, hogy mennyire szakszerűen lesz képes külkereskedelmünk ezt a piacot meghódítani.”

Nyilvánvaló, hogy Oroszországnak a latin-amerikai országokhoz fűződő katonai-műszaki együttműködését nem hagyja figyelmen kívül Washington. Az Egyesült Államok számára érzékeny dolog az orosz jelenlét kibővülése a latin-amerikai piacon. Legálisan Washington nem hathat ki, így valószínű, hogy a lobby struktúrákat hívja segítségül.

A fegyverek világpiacán erős a konkurencia – mondják a szakértők. Ugyanakkor Oroszországnak komoly előnye, hogy évtizedek óta együttműködik a latin-amerikai, az ázsiai és az afrikai államokkal. Ha Oroszország újabb ösztönzést ad a régi kapcsolatoknak – és ez már egyes irányokban meg is történt -, országunk befolyása az adott piaci szegmensben csak növekedni fog.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez