Börtönbe kerülhet Putyin legnagyobb bírálója

Alexey NavalnyAlekszej Navalnijt rágalmazás vádjával állítják bíróság elé, az ügyvédje szerint könnyen börtönbe juttathatják az orosz elnök legnépszerűbb bírálóját.

A korrupció-ellenes blogger egyébként jelenleg is egy ötéves felfüggesztett büntetését tölti egy lopási ügy miatt, melyet vélhetően a Kreml szervezett meg. Sőt, ezen a héten egy másik hasonló váddal is szembe kell néznie. „Egyértelműen az a cél, hogy félreállítsanak az útból.” – nyilatkozta Navalnij, aki február óta házi őrizetben van.
Most egy Twitter bejegyzés miatt kellett bíróság elé állnia, ugyanis egy kiírásában azt állította a kormányzó Egységes Oroszország párt egyik tagjáról, hogy drog-függő. 300 ezer rubeles, nagyjából 1,8 millió forintos bírság megfizetésére kötelezik, de fellebbezett. Azzal érvelt, hogy a házi őrizetben a közösségi médiától is eltiltották, így nem ő írta ki azt a bizonyos posztot.
Ügyvédje szerint csak ezért nem jár az orosz törvények szerint letöltendő börtönbüntetés, de a tárgyalásig lehet, hogy mégis házi őrizetben fog maradni.
A 37 éves Navalnij az orosz ellenzék egyik prominens tagja. Nem csak a korrupció ellen küzd, de a 2011-12-es években több Putyin-ellenes tüntetést is vezetett. „Ha valaki azt hiszi, ezzel megfélemlíthet, nagyon téved. Folytatni fogom a munkámat.” – nyilatkozta a blogger, akinek internetes oldalát is zárolták.
Esetleges börtönbüntetése további kritikákat szülne Nyugaton.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez