Áthelyeznék nyughelyéről a népszerű kommunista vezért

A legfrissebb közvélemény kutatás kimutatta, az utóbbi időben megnövekedett Lenin népszerűsége az orosz lakosság körében. Az évek óta rendszeresen felmerülő kérdést is támogatja a többség, eltemetnék a tetemet.

Múlt héten ünnepelték Vlagyimir Iljics Lenin születésének 144. évfordulóját. Ez alkalomból 1500 fős felmérést végzett a Társadalmi Vélemény Alapítvány, adta hírül a Ria Novosztyi orosz hírportál.

A megkérdezettek nagy része jó embernek tartja a vezért, 42 százalék szerint nagy hasznára volt Oroszországnak. Csupán 12 százalék tekinti károsnak Lenin tevékenységét, 29 százalék úgy gondolja, jó és rossz hatásai is voltak. A mostani adatok arról tanúskodnak, népszerűbb lett a bolsevik politikus az orosz társadalomban. 2006-ban a megkérdezetteknek csak 29, két évvel ezelőtt 36 százaléka értékelte pozitívnak Lenin történelmi jelentőségét.

Ezzel egy időben 61 százalék eltemetné a holttestet, 23 százalék pedig ragaszkodik ahhoz, hogy továbbra is a mauzóleumban őrizzék a Vörös téren. A kérdés évről-évre rendszeresen felmerül. 2011-ben a kormányzó Egységes Oroszország párt javasolta a temetést, amelyet leginkább a kommunisták elleneznek. Az Orosz Pravoszláv Egyház kétféleképpen vélekedik. Holttestet mutogatni embertelen, de azt is mondják, Lenin temetése sokakban keltene elégedetlenséget.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez