Donyeck: civilizált elválás Kijevtől

A donyecki népszavazás után annak szervezői megkezdik a “civilizált elválást” Kijevtől – közölte Borisz Litvinov, a donyecki népköztársaság társelnöke az orosz Vesztyi rádióban.

Litvinov az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy a referendumot követően összehívják Donyeck megye minden szintű képviselőinek kongresszusát, és megkezdik az elválást a kijevi hatalomtól. Azt mondta, a donyecki köztársaság vezetése párbeszédet kíván folytatni az ukrajnai központi hatalomtól való elválásról. Úgy fogalmazott, hogy párbeszédet akarnak folytatni olyan félként, amelyet a nép akarata megerősített, és egyenlő jogokkal kívánják építeni a kapcsolataikat minden állammal.

Litvinov az önállósodási népszavazás törvényességét hangsúlyozta, megjegyezve, hogy 300-400 méteres sorok álltak a szavazóköröknél, “még a szovjet időkben sem voltak ilyen sorok”.

A kijevi kormány és a Nyugat által el nem ismert regionális népszavazást két keleti megyében, Donyeckben és Luhanszkban rendezték meg.

Helyi idő szerint 16 óráig Luhanszkban a részvétel aránya meghaladta a 75 százalékot. Erről a luhanszki választás sajtóközpontja számolt be, megjegyezve, hogy problémák merültek fel azokban a járásokban, ahol az ukrán hadsereg zavarta a referendum lebonyolítását. Közlése szerint a szavazás helyi idő szerint 22 óráig tart, az első eredmények éjjel várhatók.

Donyeck megyében 50 százalékost – egyes járásokban 65 százalékost – meghaladó részvételről számolt be az önhatalmúlag kikiáltott népköztársaság központi választási irodája.

Pavlo Hubarjev, Donyeck megye szakadár kormányzója Szlovjanszkban újságíróknak úgy nyilatkozott: a referendumok eredményeként a régióból “új szubjektumot” hoznak létre. Arra a kérdésre, hogy a következő lépés a Donyec-medence Oroszországhoz csatlakozása lesz-e, azt válaszolta, erről még korai nyilatkozni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez