Kisemberek millióin csattanhat az orosz ellenes szankciók ostora

helyatöbbnekAz ukrán válság miatt Oroszországra kivetett megszorítások negatív gazdasági és politikai hatással lehetnek nem egy közép-ázsiai államra.

A nyugati szankciókat hamarabb érezheti meg néhány posztszovjet állam, mint maga az érintett, Oroszország – véli Bahrom Hamrojev, a Közép-Ázsiai politikai emigránsok közösségének elnöke, akit a Stanradar.com a vendégmunkások és a megszorítások kapcsolatát taglaló cikkében idézett.

Az Ázsiai Fejlesztési Bank jelentése szerint Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Kirgizisztán súlyos problémák elé néz az orosz ellenes szankciók miatt. Ezekből az államokból ugyanis tömegesen érkeznek a vendégmunkások Oroszországba, ahol hazájuk gazdaságának nem kis hányadát termelik meg. Jelenleg körülbelül egy millió tádzsik, 2,3 millió üzbég és fél millió kirgiz dolgozik Oroszországban.
Munkájuk elvesztésével az otthon maradt családtagoknak szánt banki átutalások is elmaradnak. Ráadásul hazatérve sem munkát, sem szociális ellátást nem kaphatnak és saját vállalkozásba sem kezdhetnek.

Kapcsolódó cikkek:

Akiknek Oroszország a kánaán – képek a mindennapokról

Nézzünk magunkba – Fizetések a volt szovjet térségben

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez