Újságírók őrizetben Ukrajnában

Az orosz rendőrök és félkatonai csoportok tagjai több újságírót őrizetbe vettek szombaton és vasárnap; egyikük, egy helyi újságíró, azt mondta, hogy megverték és meglopták.

Több újságíró számolt be arról hétfőn, hogy az orosz biztonsági szolgálatok előállították őket a Krím félszigeten, Moszkva pedig azzal vádolja Kijevet, hogy két orosz újságírót tartanak fogva Ukrajna keleti részén. Az orosz rendőrök és félkatonai csoportok tagjai több újságírót őrizetbe vettek szombaton és vasárnap; egyikük, egy helyi újságíró, azt mondta, hogy megverték és meglopták. “Négy órán keresztül arccal a fal felé fordulva kellett állnom” – írta Oszman Pasajev Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a felszerelése egy részét is ellopták. “Nem vertek meg nagyon, csak néhányszor a lábamra ütöttek” – tette hozzá.

Az újságíró a történtekkel a dél-ukrajnai félsziget Oroszországhoz történt annektálása előtt, februárban létrehozott, úgynevezett “önvédelmi” félkatonai csoportokat gyanúsítja. Egy másik újságírót, Artur Morjakovot, aki a krími tatárok deportálásának 70. évfordulója alkalmából tartott nagygyűlésen készített filmfelvételeket, négy órán át tartottak fogva. A rendezvényt nem engedélyezték, ennek ellenére nagy rendőrségi készültség mellett több ezer krími tatár vett rajta részt. Morjakov “rendőrautókról és rohamrendőrökről készített filmfelvételt. A rendőrség és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) megmotozta és kihallgatta” – közölte az újságíró egyik kollégája az AFP francia hírügynökséggel.

A Gazeta Wyborcza című lengyel lap munkatársát hat órán tartotta fogva az orosz titkosszolgálat, “oroszellenes írások” vádjával. Az ukrán külügyminisztérium szerint az FSZB Oleh Szencov rendezőt és ellenzékit is őrizetbe vette – őt terrorizmus vádjával -, és azonnali szabadon bocsátására szólított fel.

Kelet-Ukrajnában a Life News orosz hírporták két újságíróját tartják fogságban ukrán katonák Kramatorszk város közelében, ami viszont Moszkvát dühítette fel. A portál szerint Oleg Szigyakin és Marat Szajcsenko ukrán nemzeti gárdisták fogságában van, akik erőszakosan lépnek fel velük szemben.

Az orosz külügyminiszter vasárnap közleményben követelte a két újságíró azonnali elengedését. Szergej Lavrov hétfőn az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet is felszólította, hogy lépjen fel a kiszabadításuk érdekében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez