Sztrájkba kezdett Ukrajna leggazdagabb embere

Akhmetov Rinat LeonidovichGyárai államosításával fenyegették meg a szakadárok a saját gyáraiban sztrájkra buzdító milliárdost, Rinat Ahmetovot.

Elítélték Rinat Ahmetov donyecki milliárdost a kelet-ukrajnai szakadárok, amiért nem hajlandó adót fizetni az önhatalmúlag kikiáltott “donyecki népköztársaságnak”, továbbá kilátásba helyezték a megyében lévő gyárainak államosítását.

“Mivel a helyi oligarchák nem akarnak adót fizetni a “donyecki népköztársaság” költségvetésébe, az a döntés született, hogy megkezdjük az államosítást” – írta kedden Denisz Pusilin szakadár vezető a Twitter közösségi portálon. Pusilin elítélte továbbá Ahmetovot, amiért sztrájkra és tiltakozó akciókra szólította fel vállalatainak dolgozóit a Donyec-medencében (Donbassz) a szeparatisták ellen. “Ahmetov megtette saját választását. Sajnálatos módon a Donbassz népével szemben döntött. Az a döntése, hogy Kijevnek fizeti adóját, azt jelenti, hogy finanszírozza a Donyec-medencében folyó terrort” – jelentette ki Pusilin.

Ukrajna leggazdagabb üzletembere – aki korábban még az oroszbarát Viktor Janukovics elnök emberének számított – keddi híradások szerint előző éjjel az Ukrajina televízióban – amely emiatt megszakította adását – nyilatkozatot tett, amelyben felszólította a munkásokat, hogy kezdjenek keddtől figyelmeztető sztrájkokat és tiltakozó akciókat.

“Felszólítok minden dolgozói kollektívát, hogy kezdjen figyelmeztető tiltakozást a munkahelyén. A vérontásokkal szembeni és a békéért tartandó tiltakozó akció kezdetét sziréna hangja jelzi majd délben minden vállalatnál az egész Donyec-medencében” – közölte Ahmetov, hozzátéve, hogy amíg nem áll helyre a béke, a tüntetésre hívó szirénák minden nap megszólalnak majd a régió gyáraiban és üzemeiben.

Az Osztrov helyi hírportál jelentése szerint tömegesen vonultak utcára Donyeckben és a megye több településén az emberek részt venni az Ahmetov által kezdeményezett, békét követelő figyelmeztető akcióban, Donyeckben rengeteg autós jelezte dudálással támogatását, még a templomok harangjai is megszólaltak. A “népköztársaság” hívei ugyanakkor botokkal és baseballütőkkel támadtak több dudáló autóra. Több taxis cég munkatársait bántalmazással fenyegették. Az Ahmetov tulajdonában lévő vállalatoknál mintegy 300 ezer embert foglalkoztatnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez