Ukrán nacionalistákat vett őrizetbe az orosz titkosszolgálat

Az orosz titkosszolgálat szerint a Jobb Szektor nevű ukrán nacionalista szervezet pokolgépes merényletre készült a Krímben, ezért őrizetbe vették négy tagjukat.

Őrizetbe vette Jobboldali Szektor nevű ukrán nacionalista szervezet négy tagját az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB); azzal gyanúsítják őket, hogy pokolgépes merényletekre készültek a Moszkva által márciusban bekebelezett Krímben.

A szervezet tagadja a vádat. Az FSZB két gyújtogatással is vádolja a négy férfit, ezeket még áprilisban követték el a fekete-tengeri félszigeten – derül ki az orosz titkosszolgálat pénteki közleményéből.

A közlemény szerint a gyanúsítottak tagjai voltak annak a csoportnak, amely két pokolgépes merényletet akart elkövetni a győzelem napi ünnepségeken a Krímben, a házukban robbanóanyagot és fegyvereket is találtak.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a Jobboldali Szektor őrizetbe vett tagjai között van Oleh Szencov filmrendező is. Ő még május 11-én került rács mögé, mert szintén terrorcselekmények elkövetésével vádolják. Ismerősei szerint a rendező az egységes Ukrajnáért küzdő mozgalmat támogatta, és semmilyen törvénytelenségben, főként terrorcselekmény elkövetésében nem vett rész.

A Jobboldali Szektor jelentős szerepet játszott az oroszbarát ukrán elnök, Viktor Janukovics megdöntéséhez vezető eseményekben, és gyakran vádolják őket orosz vezetők és médiumok különböző bűncselekmények elkövetésével.

A szervezet kijevi irodájában közölték: ellenőrzik, hogy az őrizetbe vett férfiaknak van-e közük a Jobboldali Szektorhoz, és égbekiáltó hazugságnak nevezték, hogy a szervezet hasonló támadásokban venne részt.

“A Jobboldali Szektor az ukrán törvényeknek megfelelően működik” – közölte Artem Szkoropadszkij, a szervezet sajtótitkára, aki szerint a Jobboldali Szektor soha nem tervezett, nem tervez és nem is fog tervezni terrorcselekményekben való részvételt.

Az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint az FSZB Szimferopolban, Szevasztopolban és Jaltában elkövetett támadások ügyben nyomoz, ezeknek elektromos távvezetékek és vasúti hidak voltak a célpontjai.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez