Fegyverszünetet hirdettek Kelet-Ukrajnában

Ideiglenes fegyverszünetet hirdettek ki Luhanszkban, hogy az ukrán hadsereg és az oroszbarát fegyveresek kicseréljék a halottaikat – jelentette az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Az úgynevezett “luhanszki népköztársaság” sajtóosztályának közlése szerint a fegyverszünetet az ukrán fél kezdeményezte. Szemtanúk szerint mintegy száz koporsót szállítottak a megyei állami közigazgatási hivatal épületéhez. Az ukrán fél már átvette a halottait. Az oroszbarát lázadók Szcsasztya városba utaztak, ahol a csere második részét lebonyolítják. A város térségében az elmúlt éjjel és szerdán is viszonylagos nyugalom volt, nem hallatszottak lövések és robbanások.

Az oroszbarát fegyveresek sajtószolgálata nem zárta ki, hogy az ukrán rendvédelmi erők a tűzszünet ellenére tüzet nyitnak a térségben. Az oroszbarát fegyveresek tájékoztatása szerint előző este tűz alá került két civil gépkocsi, amelyek az ukrán nemzeti gárda ellenőrzése alatt lévő területre hajtottak be.

Petro Porosenko ukrán elnök szerdán bejelentette, hogy hamarosan egyoldalú tűzszünetet hirdet a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében, hogy lehetőséget adjon a fegyverletételre az ott harcoló illegális alakulatoknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez