Világ szeparatista államai, egyesüljetek! – Dél-Oszétia elismerte a Luhanszki Köztársaságot

Milyen jelentősége lehet, hogy Dél-Oszétia elismerte a Luhanszki Parlamentáris Köztársaságot? Miért jó ez a két szeparatista terület számára? A Donyecki Köztársaság miért nem kéri elismerését?

Nagy nap volt a tegnapi a világ két el nem ismert állama életében: Leonyid Tuvalov, Dél-Oszétia elnöke aláírta a Luhanszki Parlamentáris Köztársaság szuverenitását elismerő dokumentumot, számolt be a sajtó.

A kelet-ukrajnai Luhanszk megye, Donyeckhez hasonlóan a május 11-i referendum után önhatalmúlag kiáltotta ki függetlenségét Luhanszki Parlamentáris Köztársaságként. Június 11-én összesen 13 kormánynak (köztük Oroszországnak is) küldte el kérelmét, hogy ismerjék el államiságát. Egyedül Dél-Oszétia csapott le a lehetőségre, amely viszont ugyanolyan kvázi állam, mint a kérvényező.

Valójában egyik fél részéről sem meglepő a mosatni lépés. Egy újonnan alakuló állam egyik jellemzője, hogy minél több országtól kéri elismerését – magyarázza Rácz András, a Pázmány Péter katolikus egyetem oktatója. Persze az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy az új entitás államisága szempontjából tényleges értéket csak az ENSZ tagállamoktól kapott elismerés jelenti. Egyszerűen fogalmazva, minél több ENSZ tag ismer el államként egy újonnan alakult entitást, annál inkább nő tényleges presztízse a világban. Tehát Dél-Oszétia válasza nem sokat, mondhatni semmit nem jelent a Luhanszki Parlamentáris Köztársaság szempontjából. A címzettek közül Moszkva esetleges elismerése tenné izgalmassá a helyzetet, amire viszont egyelőre semmilyen jel nem utal.

Általánosságban véve elmondható, hogy az államelismerés nem rossz üzlet: tipikusan néhány tízmillió dollárért már meg lehet győzni főképp csendes-óceáni szigetállamocskákat. Dél-Oszétiát viszont valószínűleg inkább saját presztízsének növelése motiválhatta, hiszen a luhanszki szakadároknak még stabilan ellenőrzött területük sincs, nemhogy dollármillióik – mondja Rácz András. Az államelismerés mint üzlet működését egyébként Dél-Oszétia saját helyzete is mutatja, ugyanis a grúziai szakadár terület „függetlenségét” Oroszországon kívül csak olyan államok ismerik el, mint Venezuela, Nicaragua, Nauru és Tuvalu.

Arról nincs információnk, hogy a másik kelet-ukrajnai szeparatista terület, a Donyecki Köztársaság hasonló lépésre készülne.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez