Ostromolnak egy kelet-ukrajnai repteret

Kramatorszk alig 15 kilométerre van az ukrán erők blokádja alá vont Szlovjanszktól, amely a donyecki szakadárok fő erőssége. Most a repterét ostromolják fegyveresek.

Az oroszbarát szakadár fegyveresek támadást indítottak csütörtökön a Donyeck megyei Kramatorszk repülőtere ellen – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség Artem Sevcsenko újságíró Facebook-bejegyzésére hivatkozva. A stratégiai fontosságú repteret, amely a kelet-ukrajnai “terrorellenes hadművelet” kezdete óta az ukrán reguláris erők ellenőrzése alatt állt, Sevcsenko tudomása szerint mintegy száz katona védi háromszáz támadóval szemben.

Az ukrán újságíró szerint alaposan előkészített, nagy erejű támadásról van szó, amelyben az ostromlók különféle nehézfegyvereket is bevetnek. Szemtanúk szerint a város egyik utcájából BM-21 Grad típusú rakéta-sorozatvetővel lövik a repülőteret. “A mieinknek sürgős és hatékony támogatásra van szüksége, beleértve a légi támogatást is” – hangsúlyozta. A harcokra vonatkozó közlését az UNIAN szerint kramatorszki lakosok Twitter-bejegyzései is alátámasztják. Kramatorszk alig 15 kilométerre van az ukrán erők blokádja alá vont Szlovjanszktól, amely a donyecki szakadárok fő erőssége.

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat nyomon követő, Információs Ellenállás nevű elemzőcsoport vezetője Facebook-oldalán délelőtt azt írta, hogy az oroszbarát harcosok az éjjel négy alkalommal is megsértették a tűzszünetet. Felsorolásában Timcsuk említést tesz arról is, hogy éjfél előtt aknavetőkkel kezdték lőni a kramatorszki repülőteret védő ukrán alakulatot.

A kramatorszki támadás a régióban életben lévő ideiglenes tűzszünet nyilvánvaló megsértését jelenti, egy nappal azután, hogy Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter megerősítette: országa “teljes mértékben” elkötelezett a Kijev által múlt pénteken bejelentett béketerv és egyoldalú tűzszünet mellett. Hétfőn két kelet-ukrajnai szakadár terület, Donyeck és Luhanszk megye vezetői is június 27-ig tartó tűzszünetet hirdettek ki. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön Moszkvában reményét fejezte ki egy interjúban, hogy az Ukrajnában szembenálló felek hallgatnak Vlagyimir Putyin előző napi felhívására és meghosszabbítják a tűzszünetet. A szakadárok folytatódó támadásairól azonban nem tett említést.

Volodimir Csepovij, az ukrán nemzetbiztonsági tanács szóvivője egy szerda délutáni sajtótájékoztatón ugyanakkor arról számolt be, hogy Oroszország egy MiG-29-es gépekből álló vadászrepülő-századot telepített Ukrajna keleti határa közelébe, a Rosztovi területen lévő Millerovo városához, amely a határtól 30 kilométerre fekszik. Az orosz légierőnél a vadászrepülő század 10-30 gépet jelenthet. Csepovij hozzátette, hogy Oroszország fokozta légi felderítését az ukrán Luhanszk megye határszakasza mentén.

Előzőleg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szakadárok által kedden lelőtt ukrán katonai helikopterrel kapcsolatban arról beszélt újságíróknak, hogy az ideiglenes tűzszünet körülményei között az ukrán félnek értesítenie kellett volna a szemben álló felet a haditechnika mozgatásáról. Léteznek köztük kommunikációs csatornák – tette hozzá Lavrov, gyakorlatilag az ukrán félre hárítva a felelősséget a helikopter kilenc ember halálát okozó lelövéséért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez