Új ukrán kormány jöhet

Kiújultak a harcok Donyeckben és Luhanszkban, Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök is a szakadárok leállítására szólította fel Moszkvát, az oroszok szerint ugyanakkor Amerika fegyverzi fel az ukrán hadsereget. Eközben Kijevben tárgyalásokat kezdtek a kormány átalakításáról pénteken az ukrán parlamenti koalíció pártjainak frakciói – közölte újságírókkal Vitalij Kovalcsuk, az Ütés frakcióvezetője.

Előzőleg hét miniszter leváltását kérte Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a koalíció tanácskozásán – tájékoztatta az újságírókat Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság párt képviselője; a nevek egyelőre titkosak. A párt frakcióvezetője ugyanakkor elmondta: „Nem arról van szó, hogy valakit konkrétan le kell cserélni a kormányban – új kormányt kell alakítani”, ugyanakkor a kormányfő a helyén marad. Jacenyuk pénteken a parlamentben közölte: ha a képviselők nem támogatják a kabinet kezdeményezéseit, „át kell szervezni a parlamentet, a kormányt és a koalíciót”.

A jelenlegi – 19 tagú – ukrán kormány 2014. február 27-én alakult meg, élén Jacenyukkal, a Julija Timosenko vezette Haza frakcióvezetőjével.

Kiújultak a harcok Donyeck közelében

Kiújultak a harcok pénteken a kelet-ukrajnai Donyeck közelében – közölték a „donyecki népköztársaság” hatóságai; A Donyecktől mintegy húsz kilométerre északnyugatra fekvő Karlivka, valamint Krasznohorivka település irányából ágyúzás hallatszik, Odesszában pedig ismeretlen eredetű robbanás történt a kerületi hadkiegészítő parancsnokság épületében; az ukrán fegyveres erőket pedig aknatámadás érte Luhanszk és Kramatorszk repülőterén. Itt sem sérült meg senki.

A harcok befejezésére szólított fel Luhanszk polgármestere

A harcok befejezésére és a tárgyalások azonnali megkezdésére szólított fel pénteken a kelet-ukrajnai Luhanszk polgármestere. Szerhij Kravcsenko hangsúlyozta, hogy immáron a háború elérte a békés luhanszki polgárok házait. „Harc bontakozik ki az utcákon, emberek halnak, lövedékek rombolják a lakóházakat, iskolákat”. A félmilliós város lövetése a saját lakosság ellen elkövetett bűncselekmény – írta Kravcsenko közleményében.

Az ukrán hadsereg támadásában meghalt egy nő Luhanszk belvárosában. A tüzérségi lövedék egy lakóépületbe csapódott. A központban egy másik embert repeszsérülésekkel szállítottak kórházba. A város más lakókörzeteiben egy férfi halt meg, illetve hét másik ember megsebesült a lövedékektől. Valerij Bolotov, az önállóságát kikiáltott „luhanszki népköztársaság” vezetője pénteken lemondatta a luhanszki kormányt – derült ki az internetre feltett tájékoztatóból. A kormány a továbbiakban ügyvezetőként működik addig, amíg meg nem alakítják az új kabinetet. A lemondatás oka nem derült ki a „népköztársaság” honlapjáról.

Obama és Merkel: Tárgyalni kell

Újabb telefonos egyeztetést folytatott az amerikai elnök és a német kancellár csütörtökön arról, hogyan lehetne enyhíteni a kelet-ukrajnai feszült helyzeten; mindketten támogatásukat fejezték ki a diplomáciai erőfeszítésekhez és fontosnak tartották, hogy az érintettek között tartsanak a helyzet rendezését célzó tárgyalásokat; a válság megelőzésére és a szeparatisták leállítására biztatták Moszkvát, ellenkező esetben összehangolt büntetőintézkedésekkel fenyegették meg.

A NATO szovjet fegyvereket ad Kijevnek

A NATO átadja Ukrajnának a kelet-európai országok megmaradt szovjet gyártmányú fegyvereit – állította pénteken Dmitrij Rogozin. Az orosz miniszterelnök-helyettes azt írta: „Mivel használhatatlan és javításra szorul az ukrán hadsereg fegyvereinek és katonai technikájának nagy része, a NATO úgy döntött, hogy átadja Ukrajnának a kelet-európai országok szovjet gyártmányú fegyvereit”, az új NATO-tagállamokat pedig saját fegyverszállítmányaival „kárpótolja”.

„Öröm ez az amerikai hadiipari komplexumnak” – írta az orosz miniszterelnök-helyettes.

Nincs kegyelem az orosz helikoptereknek

Ukrajna lelövi az orosz helikoptereket, ha megsértik az ukrán határt – jelentette ki Andrij Parubij, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács titkára. Az ukrán külügyminisztérium pénteken jelentette be: jegyzékben tiltakozott Oroszországnál az ukrán légtér „súlyos, sorozatos megsértése” miatt. A tárca szerint orosz katonai felségjellel ellátott helikopterek július 3-án több alkalommal is megsértették az ukrán légteret. A testület bejelentette: az ukrán kormányerők tucatnyinál több várost tisztítottak meg a szakadároktól, de Oroszország továbbra is vezényel erőket az ukrán határ közelébe, és lázadók a határ mindkét oldalán rátámadtak határátkelőhelyekre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez