Továbbra is lőnek Kelet-Ukrajnában

A kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk repülőterénél folytatódtak a harcok vasárnapra virradóra, de Donyeck városban viszonylag nyugodt volt az éjszaka — jelentette az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szakadár vezetőkre hivatkozva.A donyecki városi tanács (önkormányzat) sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a városon kívül, Piszki és Karlivka falvakban folytak harcok.

Az ukrán reguláris hadsereg a Donyeck megyei Szlovjanszk mellett Kramatorszk és Mikolajivka felett is visszavette az ellenőrzést — közölte a “donyecki népköztársaság” sajtószolgálata. Az orosz állami hírügynökség értesülései szerint haditechnikát és szakadár fegyvereseket szállító konvoj érkezett a visszafoglalt településekről Donyeckbe. Az UNIAN ukrán hírügynökség helyi lakosokra hivatkozó értesülései szerint a szakadárok többsége helyi egyetemek kollégiumaiba vette be magát. A hírt hivatalosan még nem erősítették meg.

Szlovjanszk és Kramatorszk visszafoglalását az ukrán védelmi minisztérium is megerősítette. A tárca sajtószolgálatának tájékoztatása szerint megkezdődött az infrastruktúra helyreállítása, az élelmiszer, az ivóvíz, illetve a humanitárius segély szállítása. A tárca szerint a szakadárok továbbra is támadják a kormányerőket. Ez utóbbiak nem szenvedtek személyi veszteségeket.

A kelet-ukrajnai hadműveletben részt vevő kormányerők nem intéznek nagyszabású tüzérségi és légi támadást lakott települések ellen, kizárólag a települések között haladó konvojokat lövi a tüzérség és a légierő — közölte az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szóvivője. Vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko azt is elmondta, hogy Luhanszk megyében lövöldözés tört ki a szakadárok csoportjai között. A Luhanszktól délkeletre, az orosz határ közelében fekvő Cservonopartizanszkban szakadárok azon vitatkoztak össze, hogy megadják-e magukat, vagy folytassák a harcot — mondta az államfő mellett működő koordinációs testület szóvivője. Elmondta még, hogy a felszabadított városokban a szakadárok tömegesen teszik le a fegyvert. Hozzátette, hogy ugyanakkor a fegyvert letevők “igen körültekintően” járnak el, mert vezetőik figyelik és agyonlövik a magukat megadókat.

A reguláris erők kezén lévő luhanszki repülőtérnél a szemben álló felek aknavetőkkel lőtték egymást, s a város szakadárok kezén lévő, Cservonij Jar és Metalliszt negyedében, valamint az Izvarine negyedben lévő ellenőrzőpont közelében is harcok dúltak éjjel. Luhanszk központjában aláírásgyűjtő pont nyílt. A szakadárok az ENSZ-főtitkárnak írandó levélhez gyűjtik az aláírásokat, amelyben felszólják Ban Ki Munt, hogy követelje “a békés lakosok elleni kijevi agresszió” beszüntetését.

Luhanszkba nyolc teherautóval és négy autóbusszal érkeztek szakadárok Szlovjanszkból — közölte az UNIAN-nal az Igaz Ügy nevű társadalmi kezdeményezés vezetője. Dmitro Sznegirjov szerint várhatóan nem Donyeck, hanem Luhanszk lesz a szakadárok támaszpontja, annál is inkább mert közelebb — mintegy 30-40 kilométernyire — fekszik az orosz határhoz. A szervezet, amelynek tagjai a helyszíneken gyűjtik az értesüléseket, úgy tudja, hogy szombaton tíz teherautó érkezett a városba. Sznegirjov szerint Luhanszk megye önjelölt kormányzója, a szakadár Valerij Bolotov elhagyta a várost, szülővárosába, Sztahanovba távozott.

Viktor Avakjan, “a luhanszki népköztársaság egészségügy-minisztere” közölte, hogy az elmúlt nap során lőtt sebekkel legalább nyolcvan ember került kórházba, köztük 56 helyi lakos és 24 szakadár.

A vasárnapra virradó éjjel a kormányerők két, pilóta nélküli repülőgépet észleltek Mariupol térségében, az egyiket lelőtték — írta Dmitro Timcsuk szakértőre, a Katonapolitikai Kutató Központ igazgatójára hivatkozva internetes oldalán az UNIAN. A hírt a védelmi tárca is megerősítette.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez