Lezárták az ukrán légtér egy részét a maláj gép miatt

Normális körülmények között, minden probléma nélkül repült az ukrán légtérben a malajziai utasszállító repülőgép egészen addig, amíg el nem tűnt a radar képernyőjéről – jelentette ki csütörtök este Kijevben az ukrán repülésirányító hatóságok vezetője. Az Eurocontrol nemzetközi légiirányítási szervezet csütörtök este lezárta az ukrán légtér egy részét.

“A repülés normális körülmények között zajlott. A személyzet semmilyen problémát nem jelzett” – fogalmazott sajtókonferenciáján Dmitro Babejcsuk.

A malajziai utasszállító repülőgép csütörtökön zuhant le Ukrajnában, egyes jelentések szerint rakétatalálat érte. A gép mind a 280 utasa és 15 fős személyzete életét vesztette. Későbbi jelentések szerint a katasztrófa több mint 300 halálos áldozatot követelt. Az ukrajnai fegyveres konfliktusban érintett felek egymást vádolják az utasszállító gép lelövésével.

A Malaysia Airlines Boeing 777-es gépe Amszterdamból tartott a malajziai fővárosba, Kuala Lumpurba. Ukrajna fölött 10 ezer méter magasságban, nemzetközi légi folyosóban haladt, amikor megszakadt vele a földi összeköttetés.

A malajziai utaszállító repülőgép lezuhanása nyomán lezárták az ukrán légtér egy részét csütörtök este, így az Eurocontrol nem fogadja el a régiót érintő repülési terveket – közölte az európai légiforgalmi irányítási szervezet. Az ukrán hatóságok arról tájékoztatták a szervezetet, hogy további intézkedésig minden repülési magasságon lezárták a kelet-ukrajnai dnyipropetrovszki repülésinformációs régiót (FIR).

Ennek értelmében az Eurocontrol minden olyan előzetesen leadott repülési tervet visszautasít, amely olyan útvonalakat használ, amelyek áthaladnak ezen a légteren. Jelezték, hogy a Krím félszigeten található szimferopoli régió szintén zárva van.

Az Eurocontrol közölte azt is, információik szerint a malajziai gép által repült útvonalat az ukrán hatóságok 32 ezer láb (9,7 kilométer) magasságig lezárták, a Malaysia Boeing 777-ese ezer lábbal magasabban, 33 ezer lábon repült, amikor eltűnt a radarernyőkről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez