Ez az utolsó esélye Putyinnak

Putyinnak ez az utolsó esélye, hogy segítsen a lezuhant gép ügyében, hogy megmutassa, komolyan segíteni akarja a csütörtöki kelet-ukrajnai repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt áldozatok holttesteinek visszaszolgáltatását – mondta szombaton a holland miniszterelnök.

“Ez az utolsó esélye arra, hogy megmutassa, tényleg segíteni akar” – jegyezte meg Mark Rutte néhány perccel azután, hogy “rendkívül intenzív” telefonbeszélgetést folytatott az orosz államfővel. A holland kormányfő megjegyezte, hogy Németország, Nagy-Britannia és Ausztrália vezetői szintén osztják a véleményét.

“Sokkoltak azok a képek, amelyek a tragédia helyszínén tapasztalható végtelen tiszteletlenségről árulkodtak” – mondta Rutte, azokra az állításokra utalva, amelyek szerint a szerencsétlenül járt Malaysia Airlines repülőgép utasainak oszladozó holttestei borítják be a katasztrófa környékén lévő búzamezőket, az oroszbarát szakadárok pedig átkutatják az áldozatok személyes holmiját, és egyik helyről a másikra szállítják az élettelen testeket.
Elégtelen támogatás

David Cameron brit miniszterelnök, valamint holland és ausztrál kollégája megegyeztek abban, hogy Putyinnak aktívan együtt kellene működnie a nemzetközi közösséggel, és fel kellene használnia az oroszbarát ukrán szeparatisták felett gyakorolt befolyását arra, hogy engedélyezzék a baleset helyszínéhez való hozzáférést – közölte a brit miniszterelnöki hivatal egyik szóvivője.

Hozzátette: a brit kormányfő, valamint Rutte azon meggyőződésüknek is hangot adtak, hogy az Európai Uniónak felül kellene vizsgálnia Oroszországhoz fűződő viszonyát, mivel minden valószínűség szerint oroszbarát szakadárok lőtték le az utasszállítót.

Philip Hammond brit külügyminiszter szombaton azt mondta: az oroszok részéről elégtelen támogatást kapnak és nem látják azt sem, hogy Oroszország hatékonyan használná fel a szeparatisták feletti befolyását a helyszín megnyitására.

A maláj légitársaság csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant Boeing 777-es gépén 298 ember volt, köztük 192 holland.

Az ukrán kormány szombaton kiadott közleményében azt állította, hogy a területet ellenőrzésük alatt tartó szeparatisták 38 holttestet a katasztrófa helyszínéről egy donyecki halottasházba szállítottak. Kijev azzal vádolta meg az általa “Oroszország irányította terroristáknak” nevezett szakadárokat, hogy akadályozzák a tragédia okainak feltárását, bizonyítékokat igyekeznek eltüntetni, és nem engedik az illetékes ukrán szervek munkatársait, valamint a nemzetközi közösség és külföldi kormányok szakértőit a katasztrófa helyszínére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez