Rettegnek az oligarchák: mi lesz, ha így folytatja Putyin?

Erősen aggódnak Oroszország leggazdagabbjai az ukrán válság miatti szankcióktól, de Putyint kritizálni még jobban félnek.

Ha nem indul az ukrán válság rendezése felé Vlagyimir Putyin, elveheti a Alekszandr Lukasenkótól az Európa utolsó diktátora címet – idézett egy neve elhallgatását kérő orosz üzletembert a Bloomberg ma délutáni cikke. Az oligarcha szerint ami most zajlik, az üzletnek és Oroszországnak is rossz.

Igor Bunyin, a moszkvai Politikai Technológiák Központjának igazgatója tegnap telefon-interjúban elmondta, retteg a gazdasági és üzleti elit.

Közülük viszont senki nem mer szólni a nyilvánvaló büntetés miatt, magyarázta tovább Bunyin: ” A lázadás bármilyen jele miatt is térdre kényszerítik őket”.

Hogy a múltheti szankciók mekkora nyomást jelentenek az orosz gazdaságra, még nem lehet pontosan megmondani. Az érintettek – különböző bankok, a Rosznyeft, fegyveripari cégek, személyek – csütörtöki hivatalos nyilatkozataikban higgadtan reagáltak az újabb büntetőintézkedésekre és hangsúlyozták különösebb hatással nem lesznek rájuk.

A Kommerszant orosz napilap pénteki cikke azonban a nem hivatalos véleményeket is megírta. A vállalatok szerint valójában nagy a kockázat nagy és leginkább a nyugati partnerekkel való együttműködést befolyásolhatja, amitől kulcsfontosságú projektek függenek. A szankciók miatt nehézségek merülhetnek fel a közös vállalatok felszereléseivel és finanszírozásával kapcsolatban. Meglehet, új európai és ázsiai forrásokat kell majd keresniük a bankoknak, magyarázta a Kommerszant cikkében Olga Belenkaja, a Sovlink társaság elemző osztályának igazgatóhelyettese, aki szerint az sem kizárt, hogy lezárja a limitet néhány befektető lezárja a szankciók alá eső orosz hitelfelvevő vállalatokkal szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez