Kezdik belátni az oroszok, nagyot bukhatnak a maláj gép miatt

felelősség„Politikailag nem volt kész Oroszország a maláj gép katasztrófájára” – írja ma reggeli cikkében a Gazprom tulajdonában lévő Nyezaviszimaja Gazeta (Független újság). Az orosz napilap leírja mit tett, mit nem tett és mit kellett volna másképp tennie Moszkvának, illetve mi következhet ezután.

A maláj gép csütörtöki lelövése óta a hivatalos orosz nyilatkozatok meglehetősen higgadtan mondogatják, fel kell hagyni a harcokkal a kelet-ukrajnai területeken és a feleknek tárgyalóasztalhoz kell ülniük, valamint támogatják a nemzetközi vizsgálatokat és a szakértők beengedését a helyszínre.

A nyugodt kommunikáció ellenére nyilvánvaló, Moszkvát váratlanul érte a katasztrófa. Múlt héten már láthatóak voltak a jelek, az oroszok lassan kezdenek kihátrálni az ukrán konfliktusból. A terrorizmusellenes művelet sikereivel egy időben érkeztek azoknak a közvélemény kutatásoknak az eredményei, amelyek szerint az orosz lakosság többsége nem támogatja az orosz csapatok esetleges ukrajnai bevonulását. Ugyanakkor az is érzékelhető volt, Oroszország nem hagy fel a szakadárok támogatásával, hiszen anélkül végük volna.

Mindez persze csak a háttérben volt látható, semmilyen nyilvános, hivatalos kompromisszum kész lépés az ukrán vezetés, vagy a Nyugat felé nem volt. Nem alakult ki közös nyelv, az ukránok végig terroristáknak és szeparatistáknak nevezték a felkelőket, az oroszok pedig büntetőintézkedésnek a terroristaelhárító műveletet.

Moszkva nyilvánosan és egyértelműen egyszer sem határolódott el a felkelőktől. Azt viszont hangsúlyozta, nincs hatással rájuk, befolyásolni sem tudja őket. Ezt persze sem Kijevben, sem Nyugaton nem hitte el senki. Ez a politika ugyanakkor rendkívül sebezhetővé tette a Kremlt.

A maláj gép lelövése után a Nyugat és Kijev a felkelőket okolta, Moszkva pedig most kezeit. Ez a fajta kihátrálás azonban nem működik, hiszen az oroszok sosem határolódtak el egyértelműen a Donyecki és Luhanszki köztársaságoktól. Így Washington már ki is jelenthette: Oroszország segítsége nélkül a szakadárok nem tudták volna lelőni a repülőt.

Ha a nemzetközi közösség megállapítja, hogy a szeparatisták semmisítették meg a maláj gépet, Moszkva nem maradhat tovább a harmadik fél pozíciójában. Az ajánlott tárgyalások már nem lesznek megoldhatóak és Kijev megkapja a felhatalmazást a felkelők leverésére. Ráadásul újabb gazdasági szankciókkal és részleges izolációval fogják sújtani Oroszországot.

A hibái beismeréséhez nem szokott Kreml mindezek ellenére valószínűleg előáll majd valami olyasmi verzióval, amely Ukrajnára hárítja a felelősséget, a Nyugatot pedig felszólítja, jobban figyeljen bábuira. Ezt persze már belföldön sem túl sokan, külföldön meg még kevesebben fogják elhinni.

Moszkva, Kijev, Washington, Berlin és Brüsszel a katasztrófáig is nehezen találta a közös hangot, azután pedig még nehezebb lesz. Az orosz kihátrálás és a kijevi hadművelet többé-kevésbé kompromisszumos megoldásának lehetősége a maláj géppel együtt foszlott szét a levegőben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez