Lemondott az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács vezetője

Benyújtotta lemondását az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács vezetője – ezt maga Andrij Parubij közölte a Facebook-oldalán. Petro Porosenko elnök elfogadta a lemondást. Parubij nem indokolta lemondását. Arra hivatkozott, hogy háborús körülmények között “nem elfogadható” magyarázatának nyilvánossá tétele.

Parubij azt ígérte: továbbra is segíti a fronton harcoló ukrán katonákat, elsősorban az önkéntes zászlóaljakat. “Együtt legyőzzük az orosz agresszort. Dicsőség Ukrajnának!” – zárta Facebook-bejegyzését.

Közben Andrij Liszenko, a tanács szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők hét katonája halt meg és 15 sebesült meg a kelet-ukrajnai hadműveletben.

A katonák 19 alkalommal bocsátkoztak tűzharcba a szeparatistákkal a Donyeck és Luhanszk megyékben, az orosz határhoz közeli, szeparatisták által ellenőrzött térségben lévő településeknél, köztük Gyakovénél, a Donyeck városától nem messze fekvő Illovajszknál és Peszkinél, valamint Luhanszk városának környékén.

Liszenko szavai szerint Luhanszkban ukrán katonai egyenruhába ölözött szeparatisták lövik a lakónegyedeket.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy orosz területről ismét aknavetőkkel, Grad rakéta-sorozatvetőkkel, tarackágyúkkal és lőfegyverekkel lőttek át az orosz határ túloldaláról – a rosztovi területről – Luhanszk megyében állomásozó ukrán katonákra és határőrökre. Utóbbiak közül többen megsebesültek – mondta a szóvivő, de pontos számot nem közölt.

Liszenko azt mondta, hogy a szakadárok továbbra is kapnak Oroszországból katonai járműveket és fegyvereket, valamint erősítésükre újabb zsoldosok érkeznek Ukrajnába. Beszámolt arról, hogy az elmúlt napokban kilenc harckocsit, hét páncélozott járművet és két Ural teherautót hoztak át a határon Oroszországból Kelet-Ukrajnába.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez