800 cseh munkahelyet veszélyeztet az orosz embargó

Mintegy 2,2 milliárd koronás veszteséget okoznak a cseh cégeknek és mintegy 700 munkahelyet veszélyeztetnek az Európai Unió szankciói Oroszországgal szemben. Az orosz válaszintézkedések pedig 300 milliós koronás veszteséget okozhatnak, és mintegy 130 munkahelyet veszélyeztetnek – közölte Jan Mládek cseh ipari és kereskedelmi miniszter pénteken Prágában.

Mládek azt követően nyilatkozott, hogy Bohuslav Sobotka miniszterelnök és néhány érintett miniszter délután megvitatta szankciók következtében kialakult helyzetet és azok lehetséges hatását a cseh gazdaságra.

Azokra az ukrán és orosz bejelentésekre, melyek szerint a szankciók az Ukrajnán keresztüli kőolaj, illetve gázszállítást is érinthetik, Mládek azt mondta: Csehország kezelni tudja a problémát, és szükség esetén segítséget tud nyújtani Szlovákiának is.

“Miután léteznek a Nordstream, az Opal és a Gazela gázvezetékek, a Cseh Köztársaság lényegében Ukrajna megkerülésével is importálni tuja az orosz földgázt” – mutatott rá a miniszter. Leszögezte: gázzal Csehország szükség esetén Szlovákiát is ki tudja segíteni.

“A kőolaj esetében a probléma bonyolultabb” – jegyezte meg Mládek. Kifejtette, hogy szükség esetén Csehország tankerekkel szállíthatná az orosz kőolajat Novorosszijszkból az olasz Triesztbe, amellyel Csehország vezetékkel van összekötve.

“A legjobb természetesen az lenne, hogy a Barátság kőolajvezeték működőképes maradna” – szögezte le a miniszter.

A cseh kormány munkabizottságot hozott létre, amely folyamatosan kiértékeli a szankciók hatását a cseh gazdaságra és javasolni fogja a szükséges intézkedéseket – közölték a tanácskozás után.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez