Szabadon engedett öt ukrán tisztet Moszkva

Oroszország átadta Ukrajnának a 72-es gépesített dandár öt tisztjét, akik – Kijev állítása szerint – harc közben kényszerültek átlépni a határt.

A hírt Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője erősítette meg vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján. Az orosz hatóságok szombaton engedték el vádemelés nélkül az öt ukrán katonát, akiket előző nap Kelet-Ukrajnában elkövetett háborús bűnökkel gyanúsítottak meg. Kijev szerint a katonákat törvénytelenül tartották fogva napokon át Oroszországban.

Az UNIAN ukrán hírügynökségnek egy magát megnevezni nem kívánó forrás azt mondta, hogy Kijev valószínűleg kicserélte az öt katonát Ukrajnában elfogott orosz katonákra.

Liszenko tájékoztatása szerint előző éjjel háromszor lőttek Grad rakéta-sorozatvetőkkel Donyeck megyében ukrán határőrökre az orosz határ túloldaláról. Ezen kívül Luhanszk megyében is egy határ menti településnél tüzet nyitottak az ukrán határőrökre orosz területről.

A szóvivő beszámolt arról, hogy szombaton Luhanszk megyében két Mi-24-es orosz katonai helikoptert észleltek, amelyek az orosz határtól két kilométerre hatoltak be Ukrajna területére.

Liszednko szerint a szakadárok eddig gyakorlati lépést nem tettek a tűzszünet érdekében. Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki szeparatisták “népköztársaságának” új “kormányfője”, Olekszandr Borodaj utóda szombaton közölte, hogy készek tűzszünetre a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében.

Donyeck városában eközben továbbra is rendkívül heves harcok folynak, vasárnap tüzérségi lövedékek becsapódásainak hangja és gépfegyver-sorozatok hallatszottak a város szinte egész területén. Miután találat érte, kigyulladt az Ukrtelekom állami távközkési vállalat helyi részlegének épülete. A detonáció következtében kitörtek a környező lakóházak ablakai. Civil áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

Közben az ukrán média arról adott hírt, hogy a kelet-ukrajnai harcokban életét vesztette Tetyjana Csonovol újságírónőnek, az európai integrációt és hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetések ismert aktivistájának férje. Mikola Berezovij az Azov ukrán különleges rendőri alakulat kötelékében szolgált, a Donyeck városától nem messze fekvő Illovajszk településénél folyó harcokban esett el.

Tetyjana Csornovol már a múlt novemberben kezdődött Majdan-tüntetések előtt ismertté vált tiltakozóakcióiról, és Viktor Janukovics volt államfő és környezete korrupciós ügyeit leleplező publikációiról. Többször megtámadták, tavaly december végén Kijev határában két férfi kirángatta autójából és a felismerhetetlenségig összeverte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez