Hackerek a festői orosz kisvárosban?

Egyesült államokbeli sajtóforrások szerint veszélyes hackerek működnek a festői szépségű Gorno-Altajszk városában.

A óriási mennyiségű ellopott internetes adat, milliónyi felhasználónév és jelszó, feltört e-mail cím fiókok köthetők egy hackercsoporthoz, mely sajtóértesülések szerint Oroszországban, az Altaj hegység tövében található városban élnek.

A The Siberian Times helyi tisztviselőket idézve írja, hogy “ha jót tesznek a helyi turizmusnak, akkor csak megköszönhetjük az amerikaiaknak, hogy ilyeneket írnak rólunk […] Azonban van valami félelmetes abban, hogy ezeket a gyanúsításokat a helyi rendőrség még nem vizsgálta ki.”

Az internetes lap kiemeli ugyanakkor, hogy az egyesült államokbeli lapok nem említik a város nevét, a körülírása alapján viszont nem lehet másik településsel összekeverni. A hackerek azonban vélhetően nem itt élnek, itt csupán a szerveiket tárolják. A környékről készült képeket nézegetve azonban könnyen elképzelhető, hogy néhány hacker itt szeretne élni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A wisconsini Hold Firm biztonsági cég több százezer oldal vizsgálata után jutott arra a következtetésre, hogy az eltulajdonított adatok helyi szervereken lehetnek. Az érintettek neveit, de a honlapok címeit sem hozzák nyilvánosságra a titoktartási szerződésben lefektetett elvek szerint. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Hold Firm által begyűjtött információkat még más szakértőknek is meg kell vizsgálniuk, hogy a gyanú beigazolódjon. A kiszivárogtatott hírek szerint azonban jelentős oldalak, sőt orosz honlapok is találhatók a felsorolt listán.

Vélhetően nem adták el a felhasználók adatait, egyelőre spameket küldenek nekik, pedig a feketepiacon meglehetősen kelendőek az ilyen virtuális áruk. A csoport vélhetően tucatnyi huszonévesből áll, akiknek még nincs nagy tapasztalatuk.

Az orosz szervek ugyanakkor nem észleletek különösebb aktivitást a térségből, mely egyébként is az alacsony bűnözési rátájáról híres. Orosz szakértők szerint a háttérben inkább a megromlott orosz-nyugati kapcsolatok sejthetők az ilyen megbízhatatlan forrású hírek mögött, mellyel országuk hírnevét szeretnék csorbítani a sajtó segítségével.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez