A legrosszabb eshetőség sem zárható ki Putyinnal kapcsolatban

Az Európai Bizottság energiaügyekért felelős német biztosa szerint Európa nem veszi elég komolyan az ukrán válságot. “Nem tudtam elképzelni, hogy Putyin elnök hamis információkat, hazugságokat és fegyvereket vet be. Most már viszont nem zárom ki a legrosszabb eshetőségeket sem” – fogalmazott.

Élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős német biztosa, aki kedd este arra buzdította az európai országokat, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket a gázellátás biztonságának növelésére.

“Nem tudtam elképzelni, hogy Putyin elnök hamis információkat, hazugságokat és fegyvereket vet be” – mondta a biztos az RWE német energiavállalat brüsszeli rendezvényén. “Most már viszont nem zárom ki a legrosszabb eshetőségeket sem” – fűzte hozzá, ezek között említve annak veszélyét, hogy az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok Mariupolig való előretörése azt szolgálja, hogy létrejöjjön egy orosz folyosó a Krím félszigetig, majd egészen a Dnyeszteren túli területig. “Akkor Ukrajna el lenne zárva a Fekete-tengertől” – mutatott rá.

A gázellátás biztonságáról szólva úgy fogalmazott, hogy az EU-nak Ukrajnát, Moldovát és a nyugat-balkáni országokat is be kellene vonnia ebbe a kérdésbe.

A politikus emellett felrótta a német közvéleménynek, hogy nem veszik elég komolyan a válságot. “Tisztában kell lennünk azzal, hogy Putyin milyen játékot folytat” – mondta.

Oettinger mindazonáltal úgy vélekedett, hogy a válság esélyt kínál az EU-nak arra, hogy jobban összetartson.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez