Első képek egy Szibériában elveszett amerikai harci repülőről

1943-ban veszett el a szibériai Kemerovóban egy a keleti frontról Alaszkába tartó amerikai harci repülő. A roncsot 48 évvel ezelőtt már felfedezte egy vadász, de a levegőből látható néhány darabon kívül, nem tudta újra felidézni a helyszínt a 4129 négyzetkilométernyi Kuznyeckij Altau rezervátumban.

Az első képet végül idén július 3-án egy kutatócsoport készítette a Zeljonaja hegység lejtőjén. A roncson jól látható az azonosító szám: F216.

A repülő annak a 3400 darabnak az egyike, amelyeket az amerikaiak küldtek a Vörös Hadseregnek. Eredetileg másik három géppel pásztázta volna Szibériát. Remélik, katonai felvételek segítségével sikerül azonosítani. Egyelőre azt sem tudni, miért zuhant le a gép. Harcok nem voltak ezen a vidéken, így valószínűleg irányt veszthetett a rossz időjárási körülmények között.

szib3

Elnézve a hatalmas darabokat, nehéz megérteni, hogy nem vette más észre korábban, mondta el Nagyezsda Jeliszejeva, a rezervátum szóvivője a The Siberian Timesnak. A legmeglepőbb viszont az volt a felfedezők számára, oly sok idő alatt hogy nem veszítette el fényét a gép a zord, szibériai időjárásban.

Egyelőre még nem született döntés a roncs további sorsáról. Valószínűleg egy múzeumban kap majd helyet.

A II. Világháború során több mint 11 milliárd dollárnyi harci felszerelést kapott a Szovjetunió az Egyesült Államoktól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez