Kevesebb gázt adnak a lengyeleknek az oroszok

Elfogyott Oroszország türelme, és csavart egy kicsit a Lengyelország felé tartó gázvezeték csapján, válaszként arra, hogy a lengyel állami gázipari cég lehetővé tette a fordított gázszállítást Ukrajnának.

A lengyel állami olaj- és gázkonszern (PGNiG) szerdán bejelentette, hogy csökkent a gázszállítás Oroszországból. A szerződéses kötelezettségeihez képest hétfőn 20, kedden pedig 24 százalékkal szállított kevesebbet a Gazprom orosz gázipari vállalat a lengyel partnernek. A Gazprom orosz gázipari vállalat ugyan azt állította szerdán, hogy nem csökkentette lengyel gázexportját, az energiahordozó mennyisége az előző napokhoz hasonlóan a hét elején is 23 millió köbméter volt, a Gazprom névtelenül nyilatkozó szóvivője újságíróknak viszont elismerte, hogy a lengyel megrendeléseknél kevesebb gázt szállítottak, amit gyakorlatilag azzal indokolt, hogy fel kell tölteni az orosz gáztározókat.

Az Ukrtransgaz ukrán állami gázforgalmazó monopolcég szerda délután azt közölte, hogy Lengyelország az orosz gázszállítások csökkenése miatt teljes egészében leállította az Ukrajnába irányuló gázexportot. Ukrajna április óta kapott földgázt Lengyelországon keresztül, augusztusban 122 millió köbmétert.

Oroszország tavaly az ukrán gázszükséglet mintegy felét fedezte. Idén komoly gázárvita alakult ki a két ország között, a kapcsolatokat súlyosbította továbbá az is, hogy egyre nőtt Ukrajna gázadóssága. A gazdasági jellegű viszályt tetézte, hogy időközben Oroszország annektálta a Krímet, majd június 16-án a Gazprom orosz gázipari vállalat bejelentette, hogy leállította a földgáz szállítását Ukrajnának.

Ukrajna gazdasága gyorsan összeomlana a gázimport nélkül, ezért kénytelen volt gyorsan megszervezni, hogy máshonnan kapja az energiahordozót. Ukrajna június 25-én azt javasolta az Európai Uniónak, hogy kezdjék meg a fordított gázszállítást Szlovákián keresztül.

Két nappal később Alekszej Miller, a Gazprom orosz állami energetikai cég vezérigazgatója azonban kilátásba is helyezte, hogy rosszul járhat az, aki orosz fölgázt vásárol Ukrajnának történő továbbítással.

Alekszej Miller akkor jelezte: ha a Gazprom uniós partnerei visszafordítják a keletről nyugatra menő földgázt, és azt Ukrajnába juttatják el, akkor lehetséges, hogy korlátozásokat vezet be a társaság.

Az utóbbi időszakban egyre több jel mutatott arra, hogy Moszkva készül valamire. Günther Oettinger energiaügyi biztos a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak még augusztus 5-én kijelentette: bizonyos aggodalom él azzal kapcsolatban, hogy az orosz fél megpróbálhatja megnehezíteni az Európai Unióból Ukrajnába irányuló földgázszállítást.

Kedden pedig a Financial Times című lap az Európai Bizottság magas rangú illetékeseire hivatkozva már arról írt, hogy Oroszország a gázexport csökkentésével fenyegette meg az Európai Uniót, megakadályozandó az orosz földgáz Nyugat-Európán át történő szállítását Ukrajnába.

Szlovákiából szeptember 2-án indult meg a Vaján-Ungvár gázvezetéken a gáztovábbítás Ukrajnába. A vezeték elvileg évente 10 milliárd köbméter (napi 27 millió köbméter) földgázt képes szállítani az Európai Unióból Ukrajnába. A vezetéknek még nincs ekkora kapacitása, de 2015 első negyedévére a fejlesztéseknek köszönhetően már lesz.

Kijevi bejelentés szerint Ukrajnába Lengyelország felől 122 millió köbméter, Magyarországon át 128 millió köbméter földgázhoz jutott augusztusban. Ukrajna május elsején újította fel a földgáz behozatalát Magyarországon át és áprilistól Lengyelországon át.

Szerdán, közép-európai idő szerint 13.30 óra körül az Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó azt közölte, hogy Szlovákia felől a terveknek megfelelő mennyiségű földgáz áramlik Ukrajnában. Az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalat is arról számolt be, hogy az Ausztriába irányuló orosz gázexportban nincs fennakadás, és hasonló tartalmú bejelentést tett a bolgár energiaügyi minisztérium is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez