A világ legzsúfoltabb börtöne már nem Oroszországé

Pénteken adják át Oroszország legújabb és egyben legnagyobb börtönét Szentpétervár közelében. Az új komplexum nem csak méretei és ára miatt érdekes.

A szentpétervári Kreszti a világ legzsúfoltabb börtöne, tartja a szóbeszéd. Az tény, hogy az eredetileg 4000 fő befogadására tervezett épületben akár 12.000 elítélt is lakhatott egyszerre az 1990-es évek közepén. Nem volt ritka, hogy a 8 négyzetméteres cellában az előírt hat helyett húszan raboskodtak egyszerre. Az is előfordult, hogy 15 perc zuhanyzás jutott fejenként, de csak hetente.

Ennek az embertelenségnek vet véget a pénteken átadásra kerülő Kreszti2. Összesen 12 milliárd rubelből (körülbelül 70 milliárd Ft) épült fel az új börtön az északi orosz főváros egyik külvárosában, Kulpinóban.

A négyezer férőhelyes intézet nemcsak a hírhedt előd miatt figyelemreméltó. Európában egyedül álló módon lift is van benne és a szárnyak közötti átjárás anélkül oldható meg, hogy ki kellene menni az utcára. Az egyszemélyes cellák 7 négyzetméter alapterületűek, ami az európai szabványoknak megfelel. Mindezzel együtt a Kreszti2 lesz Oroszország legnagyobb börtöne, tájékoztatott a Büntetés Végrehajtás Föderációs Szolgálata (FSIN).

Most már csak az a kérdés, mi lesz az eredeti Kreszti jó 150 éves épületével. Az rbc.ru hírportál információi szerint a pétervári képviselők szívesen látnának valamiféle művészeti központot a helyén. Bár biztosan jópofa otthona lehetne a kreatívoknak a vörös téglás épületegyüttes, az ötlet egyelőre a levegőben lóg. A Kreszti ugyanis nem Szentpétervár, hanem az FSIN tulajdona, így a döntés föderációs szinten várható.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez