Csatlakozna Magyarország az orosz Nemzetközi Beruházási Bankhoz

Egyetértési nyilatkozatot írt alá Magyarország korábbi Nemzetközi Beruházási Banki (NBB) tagsága tervezett megújításáról Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter és Nyikolaj Koszov, az NBB elnöke szerdán Budapesten – közölte a minisztérium az MTI-vel.

A moszkvai székhelyű, többoldalú NBB fejlesztési projektekre, beruházásokra nyújt közép- és hosszú távú hiteleket. Az 1970-ben alapított bank tevékenysége az elmúlt két évben a modern nemzetközi normákhoz igazodva gyökeresen átalakult. Új kormányközi megállapodás keretében átdolgozták a bank alapítását és működését szabályozó dokumentumokat is – olvasható a minisztérium tájékoztatásában.
A közlemény szerint az új alapokra helyezett bank céljai, működési stratégiája és hitelezési mechanizmusa egybevág a magyar nemzetgazdaság fejlesztésére kidolgozott elképzelésekkel, illeszkedik a “keleti nyitás” politikájához.
A tagság megújításától a magyar fél azt várja, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank elősegíti az ország gazdaságpolitikai céljainak megvalósítását, egyebek mellett a többi NBB-tagországgal való együttműködés erősítését – közölte a minisztérium. Magyarország tagsági jogviszonya megújításának részleteiről várhatóan az NBB tanácsának 2014 novemberi szófiai ülésén döntenek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez