Már 2500 éve is gyógyítottak marihuánával

151462797Miközben a modern társadalmak késhegyre menő harcot vívnak, hogy legalább a gyógyításban legalizálják a marihuána használatát, elődeink jól ismerték ezt a fájdalomcsillapítót. A napokban egy szibériai lelet szintén bizonyította ezt.

A szibériai hercegnő múmiája többször került már reflektorfénybe, mióta 1993-ban megtalálták. A leginkább szkíta tetoválásairól elhíresült 25 éves nőről most kiderült, mellrákban szenvedett.

A körülbelül 2500 évvel ezelőtt, a pazarik nomád népcsoport tagjaként élt fiatal nőn végzett mammográfiás vizsgálatok rákos daganatot mutattak ki a jobb mellében. A diagnózist a test kóros soványsága is alátámasztja, mert csak a ráknak van ilyen hatása – magyarázta Andrej Letjagin, novoszibirszki akadémikus a The Siberian Times hírportálnak.

Önmagában már a daganat ténye is tudományos szenzáció. Jóval Hippokratész feljegyzései előtt, már az ókori Egyiptomban is ismerték a mellrákot, de csak a férfiaknál. A jégbe fagyott lelet az első ilyen női eset.
A mellrákos beteg halálának körülményeiről a múmiát kiásó régész beszélt a már említett hírportálnak. Natalia Poloszmak szerint a nő valamikor tavasz elején halhatott meg egy téli táborban, amire a holttest mellé temetett ló gyomrában talált maradványokból következtet.

A táborba valószínűleg októberben érkezhetett lóháton. A jobb oldalán található ödémák pedig arra utalhatnak, hogy le is eshetett a lováról. Az így eltöltött utolsó fél év alatt igen nagy fájdalmakat élhetett át a beteg.
Ugyanakkor azt is megállapították, hogy különös figyelemmel gondozták utolsó hónapjaiban. A pazarikok jól ismerték a kender fájdalomcsillapító hatását. Valószínűleg rendszeresen adtak a nőnek marihuánát, legalábbis erre utal a sírjában talált cannabis tégely.

Hogy miért tartották félévig életben a súlyos beteget, azt a társadalmi státuszával magyarázzák a tudósok. A már régóta ismert tetoválásai alapján leginkább sámán lehetett a nő, aki fájdalmai miatt sokszor lehetett eszméletlen. A pazarikok pedig hitték, hogy olyankor kerül kapcsolatba a túlvilág szellemeivel.

(fotó:Europress/Getty Images)

Kapcsolódó cikkek:

Több ezer éves tetovált múmiát vádolnak a szibériai ítéletidő miatt

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez