Tiltott fegyvert vetett be Kijev?

Kazettás bombákat vetettek be Donyeck megye több mint egy tucat településén   – közölte a Human Rights Watch (HRW). A nemzetközi jogvédő csoport az ukrán hadsereget gyanúsítja, Kijev tagad.

A kazettás bombák a levegőben felrobbanva sok apró robbanótöltetre oszlanak szét, de jelentős részük nem robban fel. A szétszóródott lőszerek így akár még évekkel a bomba ledobása után is szedhetnek áldozatokat, akik többnyire óvatlan gyerekek – hangsúlyozta a New York-i székhelyű szervezet.

A legtöbb ország betiltotta ennek a fegyvernek a használatát egy 2010-ben a nemzetközi jog részévé vált egyezmény alapján – ezt viszont Ukrajna, illetve az Egyesült Államok és Oroszország nem írták alá.

A HRW egy héten át vizsgálódott Kelet-Ukrajnában, ahol a begyűjtött bizonyítékok alapján kazettás lőszerek széles körű használatát állapította meg most nyilvánosságra hozott jelentésében.

A dokumentum szerzői hangsúlyozták: sok támadásnál nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a szemben álló felek melyike vetett be kazettás bombákat, de – mint hozzátették – több esetben az ukrán kormányerők felelősségére utalnak a rendelkezésre álló bizonyítékok.

A 12 dokumentált támadásban legalább hatan vesztették életüket és többtucatnyian megsebesültek. A HRW szerint elképzelhető, hogy a felkelők is használtak kazettás bombákat. Az ukrán védelmi minisztérium tagadja a jogvédő szervezet vádjait, amelyek a tárca szerint “minden alapot nélkülöznek”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez