Annyi visszaélés lehet a választáson, mint még soha

Független szakértők mellett több hivatalos szerv is úgy véli, a számos törvénytelenséggel tarkított kampányidőszak után a választások tisztasága is megkérdőjelezhető lesz.

Az október 26-i ukrajnai választásokat megelőző kampányidőszak során tapasztalt szabálytalanságok jellemzőek maradnak a voksolás során is, ezzel megkérdőjelezve annak tisztaságát – nyilatkozott több szakértő és szerv az ITAR-TASS orosz hírügynökségnek.

A Központi Választási Bizottság elnöke, Mihajlo Ohendovszkij szerint a legsúlyosabb a helyzet a Donyeck és Luhanszk környéki választókörzetekben, ahol nem tudja Kijev érvényesíteni a hatalmát. Szerinte három további körzetben is problémák adódhatnak.

A tűzszüneti vonal mentén élő, mintegy 50 ezer állampolgár esetében is súlyos a helyzet, hiszen nekik a hadsereg segítségét kell kérni a választás lebonyolítására.

Korábban már a belügyminiszter, Arszen Avakov is arról írt, nagy számban vesztegetik meg a választókat. A miniszter egy hete több mint 140 ilyen esetről nyilatkozott.

Az október 26-i ukrán választásokra több mint kétezer külföldi megfigyelő érkezett. Oroszországból illetve a FÁK államaiból viszont egy sem.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez