Kopt násznépet ért támadás Kairóban

Vasárnap este ismeretlen fegyveresek merényletet követtek el egy esküvő résztvevői ellen egy kopt keresztény templomnál Kairó egyik külvárosában.

Az al-Ahram jelentése szerint a merénylők motorkerékpárokról nyitottak tüzet a templomból kiáramló emberekre, közülük négyet megöltek – egy tizenkét és egy nyolc éves lányt is – és húsz embert megsebesítettek. A támadók elhajtottak a helyszínről. A rendőrség vizsgálatot indított, a merénylettel kapcsolatban azonban egyelőre semmit nem közölt. Az egyiptomi kormány, Sheikh Ahmed El-Tayeb imám és a szalafita Nour Párt is elítéli a támadást: ” A templom elleni támadás, miközben egy házassági ünnepet tartanak, szembfordul az iszlám tanításával.”

A kopt keresztények Egyiptom 85 milliós lakosságának mintegy 10 százalékát teszik ki. Az időnként kiéleződő felekezeti feszültség ellenére a múltban viszonylag békés volt az együttélés a muzulmán lakosság és a keresztények között. Az iszlamista Murszi elnök július elején történt megbuktatása óta azonban az iszlamisták több támadást követtek el keresztény templomok, valamint általánosságban a kopt keresztények ellen. A Muzulmán Testvériség és a szélsőséges iszlamisták ugyanis bűnbaknak kiálltották ki a kopt keresztényeket, őket teszik meg felelősnek nemcsak Mohamed Murszi bukásáért, hanem a rossz gazdasági helyzetért is. 

Már a Murszi bukása után két nappal fellángolt a vallási alapú ellentét Egyiptomban. Egy tizennyolc órán át tartó támadás során négy kopt keresztény férfi halt meg és másik négy férfi súlyosan megsérült. Egy dühödt, fém rudakkal, késekkel, faágakkal és kalapácsokkal felfegyverkezett tömeg Naga Hasszánban – Luxortól tizennyolc kilométerre nyugatra – keresztény otthonokat és üzleteket támadott meg, miután egy muszlim férfi holttestét találták a környéken.A Muzulmán Testvériség augusztus 14-i ülősztrájkjának véres felszámolása után, a szélsőségesek a koptokon vezették le a feszültségüket: országszerte ötven kopt keresztény házat és 122 üzletet megtámadtak, és súlyosan megrongáltak 30 templomot. Számos helyen lőfegyverrel, fémrudakkal, késekkel felszerelkezett tömeg fosztogatott.

Azonban az egyiptomiak többsége elítéli ezeket a támadásokat. Nem egy muszlim család menedéket nyújtott azoknak a koptoknak, akiknek a házát felgyújtották; vagy munkát adnak azoknak a boltosoknak, akiknek üzletét kifosztották. Alexandriában pedig a muszlim egyiptomiak élő láncfallat vontak a Szent Márk kopt templom köré, hogy megóvják a szélsőségesek támadásaitól és az esetleges felgyújtástól.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez