Számos nyugati kritika érte Szaúd-Arábiát

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország is élesen bírálta a szaúd-arábiai emberi jogi helyzetet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

London azon rendszer eltörlésére szólította fel a közel-keleti monarchiát, amely szerint minden nőnek egy férfi – általában apja, testvére vagy férje – “védelme” alatt kell állnia.

Ebben a rendszerben sok kérdésben csak a férfi dönthet, az ő engedélye szükséges egyebek mellett a házassághoz és váláshoz, utazáshoz, oktatásban való részvételhez, de még egy bankszámla megnyitásához is.

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok a vendégmunkások kényszerdolgoztatása miatt is bírálták Szaúd-Arábiát. A 28 milliós országban 9 millió vendégmunkás él, jogvédő szervezetek szerint rettenetes körülmények között.

Washington és Berlin továbbá vallásszabadsági kérdésekben, illetve a halálbüntetést illetően is kritikákat fogalmazott meg az olajmonarchiával szemben.

Az Emberi Jogi Tanácshoz a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet is közleményt juttatott el, amelyben azt írta: számos országban rossz az emberi jogi helyzet, de “Szaúd-Arábia kiemelkedik ezek közül az elnyomás rendkívül magas foka miatt”.

A szaúdi képviselő azt mondta, hogy országa javítja a vendégmunkások munkakörülményeit – például a nyári hónapokban dél és délután három között, amikor a hőmérséklet általában meghaladja a 40 fokot, nem lehet szabadtéren dolgoztatni őket, a saría pedig szerinte “garantálja a nemek közti egyenlőséget és nem tesz különbséget férfi és nő között”.

Feltehetőleg ez volt a nyugati országok megkésett reakciója és válasza Rijádnak, amiért a múlt héten elutasította a nem állandó tagságot az ENSZ Biztonsági Tanácsban. A szaúdi ENSZ diplomata keményen bírálta a BT-t: “A kettős mérce politikája és a Biztonsági Tanács kulcsfontosságú nemzetközi kérdésekben való hatástalan működése miatt Szaúd-Arábia nem tehet mást, mint lemond a pozíciójáról. Egészen addig nem vesz részt a Biztonsági Tanácsban, amíg az nem hajt végre reformokat.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez