Negyvenöt helyett öt évet kapott egy szexuális bűnöző

Egyiptomban 45 évről 5 évre csökkentették egy szexuális erőszak elkövetőjének   börtönbüntetését.

A kairói városi bíróság Mohamed Mostafa Mahmoud El-Sayedet a negyvenöt év helyett öt évnyi börtönbüntetésre ítélte. El-Sayed a kairói Maadi kerültben tevékenykedett, ahol több nőt is megerőszakolt, sőt néhánynak a testén az aktus után mély sebet vágott egy éles tárggyal. Sokáig rettegésben tartotta a környéket, s a rendőrségnek is csak egy év után sikerült elkapnia az illetőt. Először negyvenöt évre ítélték a bűnözőt, de egy későbbi tárgyaláson jelentősen lerövidítették a büntetés időtartamát: öt évet kapott.

Ez az eset is rávilágít arra, hogy Egyiptomban egyre komolyabb probléma a nemi erőszak jellegű támadások számának megnövekedése. A 2011-es jázminos forradalmat követően számos fiatalban megnövekedett a frusztráltság, mert nem sikerült a forradalom az alapvető célkitűzéseket elérni és folyamatos a belpolitikai bizonytalanság az országban. Az ENSZ felmérése szerint Egyiptom hét tartományában jelentősen megnövekedett a szexuális jellegű bűncselekmények száma.
Az egyiptomi törvény három cikkelyben foglalkozik a szexuális zaklatással:

306. cikkely: Az inzultálásért, azaz verbális jellegű zaklatásért pénzbüntetés ( kb. 20 dollár) vagy egy hónapig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

278. cikkely: A trágár utcai viselkedésért, akárcsak a követésért, leselkedésért és lopódzásért akár háromévnyi börtönbüntetést kaphat az illető.

268. cikkely: A “szexuális támadásért” minimum 15 évnyi börtön jár, amely több bűncselekménnyel együtt akár ötven évre is növelhető.

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez