Bizarr szépségtrükkök a Közel-Keletről

Denevér-vér, teve-pisi, méhfullánk. Bizarrnak tűnő szépítőszerekkel varázsolták magukat kívánatossá az elmúlt évszázadokban az arab nők. Az al-Bawaba híroldal összegyűjtött néhányat a praktikáik közül. Nézzük, mivel fényesítették a hajukat, puhították a bőrüket, vagy ösztönözték szerelemre a férfiakat a Közel-Kelet asszonyai a szépségipar megjelenése előtt. 

A majonéz dúsítja a tincseket, sűrűvé varázsolja a hajat. Ha valaki ma kipróbálná, és nem szeretné, hogy összetévesszék egy pulykás szendviccsel, próbálja vanília-kivonattal elnyomni a jellegzetes szagot – tanácsolják a 21. századi utódok.

denever

Denevér-vér a szőrszálak ellen. Néhány libanoni hegyi faluban esküsznek erre. Azt mondják: ha egy csecsemő testét denevér vérével mázolják be, akkor egész életében nem lesz szüksége borotvára, gyantázásra, vagy a felesleges szőrszálak eltávolításának közel-keleti módjára. Tudják, amikor villámgyorsan pödrött cérnával rántják ki tövestől a nem kívánatos szőröket.

feher

A Közel-Keleten, akárcsak Ázsiában, régóta próbálják kifehéríteni arcukat a nők. Valamikor tejtermékeket vetettek be, de ma már 50 különböző árnyalatra világosodhatnak a boltokban kapható krémekkel. Gyakorlatilag nem is lehet olyan arckrémet kapni arrafelé, amelyikben ne volna fehérítő: a nagy világcégektől is ilyeneket rendelnek az üzletek.

vasal

Ma már millió termék van az arrafelé mindenkinél azonnal és a tövektől göndörödő haj kisimítására. De sokan esküsznek rá, hogy nagyanyáik módszere a legtartósabb. Ez pedig a tényleges, ruhavasalóval végrehajtott hajvasalás. Az összeállítás készítői azért figyelmeztetnek arra, hogy a hőfokot inkább a selyemhez, mintsem a vászonhoz állítsuk be.

mimika

A ráncok eltüntetése érdekében sokan a mozdulatlan arcra esküsznek ma is, akárcsak régen. Egy százéves szépség-trükk szerint azzal , hogy nem használjuk a mimikai izmainkat, teljesen kijátszhatók a múló évek. Ha legközelebb egy pókerarcú közel-keleti szépséget látnak, ne gondoljanak arra, hogy barátságtalan vagy annyira elnyomott, hogy mosolyogni sem mer. Lehet, hogy csak spórol a ránctalanító krémeken.

fullank

A már meglévő ráncok eltüntetésére régóta használják a méhek mérgét. Arcmaszkba keverik bele a fullánkot. Kis csípős érzés az ára, de a ráncoknak búcsút mondhatunk – ígérik a módszer hívei.

sor

Hát ezért fogy olyan sok sör a Közel-Keleten. Citromot belenyomva hajvilágosításra használják, és a célra jó az alkoholmentes változat is. Egy gond van vele: ha igazán szőkíteni akarunk, ki kell feküdnünk vele a napra. Akkor pedig máris oda a bőrfehérítő praktikák csodahatása.

tevepisi

A teve a beduinok legütősebb szépségtitka. Vizelete választ ad minden egészségügyi problémára, így a hajhullásra is. A kopasz férfiaknak és a dús fürtökre vágyó nőknek egyaránt. Jóllehet a friss alapanyag is elérhető, ma már inkább tabletta vagy por formájában alkalmazzák.

tevetej

A tevének a tejét is bevetik. Azt mondják, hatásos hidratáló és öregedés-gátló. Fürödtek benne, és az arcukra is kenték, hogy a cserzett sivatagi bőr olyanná váljon, mint a babapopsi.

kohl

Az organikus kozmetikai szereket alighanem szintén a beduinok találták fel, közülük is a férfiak. A szemceruzát a közeli fák gyantájából készítették. Elégették, a szénszerű hamut kis üvegekbe gyűjtötték. Mint régen, ma is pálcikák segítségével rajzolják körül vele nem csak a nők: a férfiak szemét is.

labneh

A labneh valahol félúton van a tejföl és a krémsajt között. A legjobb gyógyír állítólag a leégett bőrre. Olyan, mint a leghűsebb borogatás, és felkenés után akár negyed órán át is hidratál.

rukkola

A rukkolát szerelmi bájitalként használták. A zöld leveleket a tudósok is afridiziákumnak tartják. Olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek feloldják a férfierőt veszélyeztető mérgeket – mondják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez