Arab atlétanők a Zsolnay negyedben

A londoni olimpia alatt a Sotheby’s Galéria látogatói nézhették,  most pedig egy hónapig a pécsi Zsolnay negyed közönsége láthatja a különleges kiállítást. Két, New Yorkban élő francia művész (történetesen nők és testvérek) közel-keleti sportolónőket fotózott, illetve filmezett. A gyönyörű, nagyméretű képeken a modern arab nőt mutatják meg lovaglás, sportlövészet vagy éppen úszás közben.

Brigitte és Marian Lacombe hét hónapig fényképezték és vették videóra 90 arab sportolónő mindennapjait és ünnepeit, edzéseit és versenyeit. Olimpikonokét és másokét, húsz különböző országból. A projektet 2011 végén kezdték, a dohai Arab Játékokon. Aztán az Öböl-térség más országaiban és Észak-Afrikában folytatták. Minden korosztályból és minden eredmény-szintről örökítettek meg nőket. Egy olyan katari alapítvány támogatásával, amelyik a sportot népszerűsíti a fiatalok között. 

A fotóművész Brigitte azt mondta egy interjúban: a fiatal lányok és a nők, akikkel találkoztak, lelkesek és vidámak voltak. Hogy ilyen kitűnő eredményeket érjenek el, nagy elszántságra van szükségük. Jelentős ellenállást kell legyőzniük: nem csak kulturálist, de gazdaságit és politikait is. Reméli, hogy ez a projekt kicsit rendet tesz a fejekben. Folytatni akarja. A Hey’Ya: Arab nők a sportban kiállítás november végéig látható Pécsett. A Hey’Ya azt jelenti: gyerünk.

Köszönet a kiállítás-megnyitó képeiért Tóth Patríciának.

 

 

Névtelen

atl2

atl6

atl4

atl5

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez