Furcsaságok a közelgő Murszi-perben

November 4-én veszi kezdetét Mohamed Murszi, egykori egyiptomi elnök és további 14 Muszlim Testvériség tag bírósági tárgyalása. Az egyiptomiak máris kiemelten foglalkoznak a témával, szinte minden vendéglőben és kávézóban a közelgő perről vitáznak. Az egyiptomi kormány közben attól tart, hogy az iszlamisták ismételten kivonulnak az utcára a bírósági tárgyalások alatt.

A július 4-én megbuktatott egyiptomi elnök pere kapcsán már most néhány furcsaság és érdekesség látott napvilágot. Például hatalmas felzúdulást keltett az iszlamisták körében, hogy “semmilyen ügyvéd – sem egyiptomi, sem külföldi – nem fogja védeni Mohamed Murszit, mivel ő nem ismeri el a bíróságot, és semmilyen olyan eljárást sem ismer el, amely a puccsnak a folyománya.”

Az egyiptomi hadsereghez közel álló sajtóorgánumok olyan álhíreket terjesztenek, amelyek szerint a Muzulmán Testvériség török és katari ügyvédeket fogadott fel Murszi védelmére. Tájékoztatása szerint egy, az egyiptomi puccs kárvallottjait védő ügyvédi csoport jelen lesz a bírósági eljáráson, de nem azért, hogy védje Murszit, hanem hogy nyomon kövesse a pert. A Murszit támogató szövetség felszólította a nemzetközi jogvédő szervezeteket, küldjék el képviselőiket a bírósági eljárásra, hogy első kézből tájékozódhassanak arról, hogyan tiporják el az igazságot Egyiptomban.

A vád szerint Murszit és társait felelősnek tartják azért, hogy tavaly decemberben a Murszi által kiadott alkotmányos rendelet ellen zajló tiltakozó megmozduláson heten meghaltak az elnöki palota előtt.

Csakhogy a perben előre nem látott nehézségek merültek fel, mivel a második tárgyaláson nem jelent meg egyik vádlott sem, dacára annak, hogy az augusztusi fordulón  a bíróság arra utasította a rendőrséget: az október végi tárgyalásra állítsa elő a vádlottakat. Ezenfelül három bíró lelkiismereti okból illetéktelennek mondta ki magát az egyiptomi Muzulmán Testvériség szellemi vezetője és 34 másik mozgalmi tisztségviselő elleni perben, amelyben az utóbbiakat azzal vádolják az ügyészek, hogy tüntetők meggyilkolására bujtottak fel.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez