Bronz Krisztus Szíria fölött, a háttérben oroszokkal

Szíriában hatalmas Jézus szobrot emeltek egy hegyen, a Konstantinápolyból Jeruzsálembe tartó ősi zarándokút mentén. A 12 méteres alak kitárt karokkal, 32 méter magasból néz le a polgárháborús országra. Felállítását Oroszországból finanszírozták.

A harmadik éve tartó vérontás nem kíméli a lakosság tizedét kitévő szíriai keresztényeket. Templomokat rombolnak le, papokat rabolnak el iszlámista fegyeresek, és a múlt hónapban lerohanták Maaloulát, azt a főként keresztények lakta várost is, amely olyan régi, hogy néhányan még ma is Jézus nyelvét beszélik benne. A szobor azonban hetek után még mindig sértetlen. Arra a három napra, amíg felállították, a térségben harcoló kormányerők, felkelők és helyi miliciák letették a fegyvereiket – írja a londoni Daily Mail. Jézust darukkal emelték a helyére, miután traktorokkal felvitték arra a hegyre, amelyről a szíriai keresztények azt hiszik, hogy második eljövetelének helyszíne lesz.

A tervek még 2005-re nyúlnak vissza. Egy londoni székhelyű alapítvány jegyzi az Eljöttem, hogy megmentsem a világot projektet. A háttérben azonban oroszok állnak. Ami nem csoda, hisz Asszad elnök legfőbb támogatója Moszkva, és a két ország ortodox egyházai is szoros kapcsolatban állnak egymással. A helyi szervező is orosz-szír kettős állampolgár, de a szobrot egy örmény művész készítette. Amikor a nyáron Örményországból Szíriába szállították a bronz Krisztust, a terv legfőbb finanszírozója, Jurij Gavrilov orosz üzletember végzetes szívinfarktust kapott. De a szobor most a helyén áll, ami a projekt résztvevői szerint önmagában kész csoda.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez