Nincs megállás a török parlamentben: kendő után jöhet a nadrág

Jó napjaik vannak a képviselőnőknek a török parlamentben. A minap a kendőviselés tilalmát törölték el számukra (is), most pedig napirendre kerül a szintén tiltólistán szereplő nadrágok ügye.

Az ankarai törvényhozás alkotmányügyi bizottsága külön ülést szentel a témának a napokban. Most ugyanis a házszabály nemes egyszerűséggel kimondja: a hölgyek szoknyát viselnek. A tervek szerint ezt így alakítanák át: a hölgyek szoknyát vagy nadrágkosztümöt viselnek.

A tilalom, amelyre sok képviselőnő panaszkodott, azután került reflektorfénybe, hogy a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának négy tagja fejkendőben jelent meg egy héttel ezelőtt a parlamenti ülésen. Utóljára ilyen 1999-ben történt: akkor a képviselőt kitessékelték a teremből. Az ősszel azonban eltörölték a kendőviselet tilalmát a legtöbb közintézményben, és most úgy tűnik: újabb öltözködési korlátozások feloldásában is lesz konszenzus az ankarai parlamentben. Jóllehet a törökök leginkább azt szeretnék, ha végre az új alkotmány ügyében lenne egyetértés a pártok között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez